Медия без
политическа реклама

Джералдин Чаплин пристигна на кино у нас

Дъщерята на великия Чарли ще представи в зала 1 на НДК новия си филм "Лука"

24 Март 2023Обновена
Джералдин Чаплин в София
Булфото
Джералдин Чаплин в София

"Аз отдавна искам да посетя България, но никога не съм имала тази възможност, въпреки че имам доста български приятели", сподели дъщерята на великия Чарли Чаплин - Джералдин Чаплин, при първото си посещение у нас. Тя пристигна вчера за участие в "София филм фест", където ще представи новия филм със свое участие "Лука". Премиерата е утре, събота, в зала 1 на НДК, където ще бъдат раздадени и наградите в 27-ото издание на фестивала. На пресконференцията си актрисата припомни още, че в началото на кариерата си е била режисирана от българина Петър Увалиев във филма Stranger in the House (1967). 

Българите са едни мистични хора, така че "Лука", който е един мистичен филм, със сигурност ще им хареса, каза още тя. Първоначално Джералдин Чаплин беше поканена на 24-ото издание на "София филм фест" през 2020 г., но коронавирусът и глобалният локдаун осуетиха участието й дни преди откриването на форума. Чаплин играеше и в предишния филм на режисьорката Джесика Удуърт "Босият император", с който трябваше да гостува преди три години.

"Моят персонаж първоначално е бил написан като мъж", разказа Чаплин за "Лука". "Казах на Джесика, че ще се постарая да го изиграя. Така и не успях да снижа гласа си достатъчно, но мисля, че героят в крайна сметка изглежда като някакво влечуго“, каза Чаплин. "Не беше точно хомоеротично, но беше на ръба. Имаше много красиви мъже, които правеха някои много красиви неща", допълни тя. "Не избрах Джералдин заради нейния пол, ами заради самата нея, заради нейната човечност и скромност, това в никакъв случай не е филм, който поставя пола на преден план", каза и режисьорката Джесика Удуърт.

"Лука", копродукция между Белгия, Италия, Нидерландия, България и Армения, е вдъхновен от романа "Татарската пустиня" на Дино Будзати. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена в актьорския състав - Джералдин Чаплин. "Джералдин Чаплин - със силата на своето присъствие, образ, блясък и изпълнение обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова трагедия", пише Screen Daily след премиерата на "Лука" на фестивала в Ротердам. 

В актьорския състав са още Йонас Смълдърс, Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от ключовите роли е Валентин Ганев. Българско участие има и в лицето на художника-сценограф Сабина Христова и художника по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е "Арт фест" (Мира Сталева, Стефан Китанов), а част от финансирането е осигурено от Националния филмов център.

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 г. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната й амбиция е да стане професионална балерина. Джералдин решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в "Доктор Живаго" (1965).

По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които "Ментовка с лед“ (1967), "Ана и вълците“ (1973), "Елиса, живот мой“ (1977). "Да отгледаш гарвани“ (1976) й донася световна слава.

Участвала е в над 150 филма, като другият най-нов с нейно участие - "Сенека", бе показан на фестивала "Берлинале" през февруари. В него Джералдин си партнира с Джон Малкович, българина Самуел Финци и Мери-Луиз Паркър.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата