Медия без
политическа реклама

Джазфестът в Банско надживя скандалите и кани артисти от 18 страни

Юбилейното 25-о издание ще продължи осем дни с над 20 концерта

20 Апр. 2022
Джазът остава в Банско въпреки кончината на основателя на фестивала и съдебните спорове за името и организацията.
Снимка: Архив
Джазът остава в Банско въпреки кончината на основателя на фестивала и съдебните спорове за името и организацията.

"Банско джаз фестивал" изглежда успява да намери своето ново лице след кончината на своя основател и организатор в продължение на 23 г. д-р Емил Илиев. След епичните скандали за марката, които се разиграха през годината след смъртта му между вдовицата на доктора и кмета Иван Кадев, и сравнително плахото 24-о издание през все още пандемичната 2021-ва, това лято фестивалът обещава амбициозно завръщане. От 6 до 13 август в Банско ще се проведе юбилейното 25-о издание на феста, като в осемте дни ще свирят десетки изпълнители от цели осемнадесен държави. 

"Джазът ще звучи денонощно", каза на пресконференция Илияна Щерева-Иванова от Асоциация на фестивалите в България, която повдигна завесата над програмата заедно с Иван Кадев, Стефка Оникян и др. 

Новото в програмата ще е джаз академия за млади и перспективни изпълнители. Те ще могат да се изявяват на младежката сцена в ранните концерти, а в следобедните часове ще бъдат организирани джаз импровизации в различни локации в града. Кулминацията ще са вечерните концерти, след които ще има джем сешъни. 

Откриването ще бъде с Ангел Заберски Биг бенд и Милица Гладнишка, RADZ Band от Украйна - братята Дмитро и Сергей Радзецки, и Electric shock от Унгария. Сред гостите на тазгодишното издание са още Дафна Леви, Игор Уилкокс, Салвадор Сорбал и много други. Силно присъствие ще имат джаз дамите - от Израел, Бразилия, Италия... а България ще бъде представена от Камелия Тодорова.

Във втората фестивална вечер Любо Денев излиза на сцената с арменската изпълнителка Арпи Алто, която ще пее на четири езика – български, арменски, френски и английски. Част от програмата издаде самият пианист Денев, който се включи в пресконференцията онлайн, като посочи, че изпълнението на Арпи Алто ще започне с "Хубава си, моя горо", която ще се съчетае с арменска песен. 

Това няма да е единственият случай, в който "Банско джаз фестивал" ще срещне една сцена български и чуждестранни изпълнители, обявиха още организаторите. Например нидерландската група "Арифа", в която няма ни един холандец, но има българин. Живко Василев ще свири на кавал заедно с изпълнители от Турция, Германия и Унгария, които ще ни представят едно "Пътешествие по Дунава". 

За пръв път в България ще пристигне и ще свири Христо Вичев - роден в САЩ джаз изпълнител, който досега не е посещавал земята на предците си. 

Водещи на фестивалната сцена ще бъдат познаните гласове от радио Jazz FM Светослав Николов и Таня Иванова. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата