Quantcast

Медия без
политическа реклама

Битката за "Банско джаз фест" между роднини и кмет се ожесточи

Вдовицата на основателя д-р Емил Илиев се оплаква, че от общината са присвоили събитието и неговото наследство

02 Юни 2021
Снимка: БГНЕС
Д-р Емил Илиев успешно провеждаше фестивала при различна власт. Тук е през 2011 г. с тогавашния кмет на Банско Александър Краваров и бившия посланик на САЩ Джеймс Уорлик.

Д-р Емил Илиев - създателят, идеолог и несменяем организатор на "Банско джаз фест" от създаването му в края на 90-те, почина от ковид през ноември 2020 г. Това, оказва се, подложи на съмнения съществуването на фестивала, чието последно 23-о издание се проведе при пандемична обстановка през август м.г.

От едната страна на конфликта стои вдовицата на доктора - Татяна Илиева, която се подписва като управител на феста днес, а от другата - Община Банско в лицето на кмета Иван Кадев, и ангажираната от него промоутърска фирма. Двата лагера мерят позиции от близо два месеца, като с наближаването на датите на джаз фестивала през август страстите се ожесточават.

Татяна Илиева направи решителен ход днес, изпращайки огнено писмо с копия до президента Румен Радев, служебния премиер Стефан Янев, министъра на културата Велислав Минеков, омбуддсмана и ръководствата на БНТ, БНР, bTV и всички останали частни медии. 

"С огромна тревога и загриженост искам да ви съобщя, че едно от най-емблематичните и престижни културни събития в България – Международният Джаз Фестивал в Банско, е на път да приключи своето съществуване с последното си 23 издание от 2020 г. В момента се извършва поредната кражба на интелектуален продукт – нещо, което повече не бива да бъде допускано в демократична България. За пореден път сме свидетели на грабителските и алчни амбиции на местната изпълнителна власт към създаден с огромен труд и любов престижен културен форум", пише тя. Според Илиева Община Банско иска да си присвои фестивала, което "неминуемо ще доведе до неговата ликвидация."

Татяна Илиева описва фестивала като семейно дело, докато всъщност тя не е била досега в авангарда на организацията: "Фестивалът се превърна в неизменна част от живота на семейството ни. Докторът наричаше този фестивал „своето дете“. Сблъскахме се с много трудности по организацията и утвърждаването му, търпяхме лишения от лично време, но бяхме водени от мотива той да става все по-престижен и популярен. Нашата 14-годишна дъщеря отрасна до фестивалната сцена с мечтата някой ден да замени баща си като организатор".

Кметът на град Банско обаче твърди, че фестивалът не е на никой друг, а на града, алармира тя. "През февруари т.г. Общината в Банско вместо да сключи ежегодния спонсорски договор за фестивала с мен, като наследник на съпруга ми, подава заявление в Патентното ведомство да запази за себе си марката „Международен джаз фестивал Банско”, пише Илиева, наричайки това действие "присвояване на интелектуален продукт". А ние, публиката, всъщност не знаем какъв точно е юридическият статус на фестивала.

"В продължение на четири месеца ръководството на Община Банско не ни даде възможност да работим по организацията на 24-то издание на фестивала. Предлагаха ни различни варианти, с които да ни вкарат в някаква форма за опериране, в която ние като наследници да загубим фестивала – ту организационен комитет, ту фондация със синекурното място „Почетен председател“ за мен".  В крайна сметка е подписан договор с друга филма.

Вдовицата на Доктора декларира, че ще върне на Банско Почетния знак на града, връчен на Емил Илиев преди 14 години, както и забранява на Общината да използва името му за рекламиране на своите дейности.

 

ДЖАЗ ИСТОРИЯ

До началото на втората седмица на август, когато по традиция се провеждаше фестивалът в Банско, остават само два месеца. През последните година тази дата беше важна и защото бе близо до големия джаз фестивал „Нишвил“ в Ниш, Сърбия, който се провежда в началото на втората десетдневка на август. За гостуващите музиканти от Америка бе много по-удобно, като дойдат за „Нишвил“, да свирят и у нас (или обратното). В Ниш фестивалът върви на 12 сцени, има по над 150 концерта и участват между 600 и 700 артисти. 

Д-р Илиев и директорът на "Нишвил" Иван Благоевич бяха установили близко и взаимоизгодно работно сътрудничество. Трудно е да се очаква, че някой от Общината или от промоутърска фирма ще може да замени Доктора — с неговите познания, бекграунд, контакти, убедителност, организаторски способности - а, разбира се, и искрена дългогодишна любов към джаза. Знаем, че д-р Илиев не е правил този фестивал сам, но той не създаваше впечатление, че има някой, който може да го отмени. 

Още по темата