Медия без
политическа реклама

Дъщерята на Чаплин Джералдин идва на "София филм фест"

Тя ще представи филма със свое участие "Лука"

02 Февр. 2023
Джералдин Чаплин
снимка: ДПА/София филм фест
Джералдин Чаплин

Джералдин Чаплин - най-голямата дъщеря на легендата Чарли Чаплин от брака му с Уна О’Нийл, пристига през март като специален гост на 27-ия "София филм фест" (16-31 март). Внучката на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл ще представи лично филма със свое участие "Лука", в който взема участие. Гостуването на Джералдин бе уговорено за 24-ото издание на "София филм фест" през 2020 г., но дни преди началото му избухна коронавирусната пандемия.

Режисьор на копродукцията между Белгия, Нидерландия, Италия, България и Армения е Джесика Удуърт, в чиито "Босият император" Джералдин Чаплин също изпълни роля. "Лука" е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати "Татарската пустиня". "Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува... Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен."

Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. "Джералдин Чаплин – със силата на своето присъствие, образ, блясък и изпълнение обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова трагедия", пише Нийл Йънг от Screendaily след премиерата на "Лука" в Ротердам. 

В една от ролите във филма е и българският актьор Валентин Ганев. Копродуцент от българска страна е Арт Фест (Мира Сталева, Стефан Китанов) с финансиране от ИА "Национален филмов център". 

Джералдин Чаплин е родена е в Санта Моника през 1944 г. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната ѝ амбиция е да стане професионална балерина, като през 1961 г. е приета в Кралската балетна академия в Лондон. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в "Доктор Живаго" (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които "Ментовка с лед" (1967), "Ана и вълците“ (1973)", "Да отгледаш гарвани" (1976). 

СРЕЩА

Сред най-щастливите от нейното гостуване вероятно ще е актьорът Валери Йорданов, който се запознава с нея през 2011 г. на премиерата на режисьорския му дебют "Кецове" в Москва - тогава тя е председател на журито. Двамата си разменят имейли, в които тя пожелава да играе в негов бъдещ филм. Йорданов пише една от ролите в новия си филм "Шекспир като улично куче" (от утре по кината) специално за нея, но въпреки няколкогодишната им епистоларна комуникация, пандемията осуетява участието ѝ. В крайна сметка ролята на бабата поема Меглена Караламбова. 

---

"София филм фест" се открива на 16 март в зала 1 на НДК с документалната продукция "Повелителят на горите" на Фолкер Шльондорф. Именитият германски режисьор, носител на "Оскар" и "Златна палма", ще засади и първото дръвче в гората на СФФ, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и екипа на фестивала. 

Седмица по-рано ще стартират предварителните прожекции в Дома на киното и Чешкия център, както и специалният конкурс "СФФ Тийн", а след официалното закриване на 31 март фестивални филми ще се въртят още седмица в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата