Медия без
политическа реклама

Диана Добрева и Александър Секулов преследват Моби Дик в Народния

В мащабния спектакъл участва голяма част от академичната трупа начело с Христо Петков и Владо Пенев

03 Окт. 2023
Екипът вдига наздравица за успешно начало на репетициите.
Стефан Здравески
Екипът вдига наздравица за успешно начало на репетициите.

Днес в Народния театър започнаха репетициите за бъдещ мащабен спектакъл по романа на Херман Мелвил „Моби Дик“ (1851). Издаден в средата на XIX век в Лондон, той се превръща в световна класика, продължаваща и до днес да предизвиква умовете и сърцата. С предизвикателството да пресъздаде на сцена епоса за срещата на човека със загадката на битието се заема доказано успешният творчески тандем между режисьора Диана Добрева и писателя Александър Секулов („Вълци“, „Дебелянов и ангелите“, „Одисей“, „Коприна“ и др.).

Александър Секулов е автор на драматизацията, а сценичната версия е на Диана Добрева. Сценографията е дело на Мира Каланова, костюмите – на Марина Райчинова, музиката – на Петя Диманова. Видео дизайнът е поверен на Петко Танчев, а звуковият дизайн – на Явор Карагитлиев.

Изборът на режисьорката за актьорски състав е паднал върху Христо Петков, Владимир Пенев, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Жорета Николова, Ненчо Костов, Александра Василева, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Стелиан Радев, Биляна Петринска, Димитър Николов, Ева Тепавичарова, Явор Вълканов, Албена Ставрева, Асен Данков, Вяра Табакова, Кире Гьоревски, Елена Иванова, Павлин Петрунов, Мартина Пенева и Калоян Трифонов.

Романът „Моби Дик“ е спиращо дъха приключение, което се развива в два плана. Първият е свързан с преследването на огромния бял кит Моби Дик по безбрежната морска шир. Страшилището, всяващо ужас у моряците от целия свят, изцяло е обсебило мислите на капитан Ахав, който – след като губи крака си при опит да улови кита – превръща преследването на Моби Дик в цел на своя живот. Не по-малко интересен е обаче и вторият план, същинска философска алегория за мястото на човека в света и приключението, наречено човешко съществуване. Изключително любопитно е как театралната условност ще „преведе“ на своя език тази огромна екзистенциална авантюра…

Премиерните представления са насрочени на 3 и 4 февруари 2024 г. на Голяма сцена в Народния театър „Иван Вазов“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата