Медия без
политическа реклама

Дарт Вейдър замести паметник на спорна историческа фигура в Англия

Монументът на робовладелеца Едуард Колстън бе съборен от протестите Black Lives Matter през юни

03 Дек. 2020
Паметникът на Дарт Вейдър е значително по-малък по размери от оригиналния монумент, обитавал постамента в град Бристол.
снимка: Skynews
Паметникът на Дарт Вейдър е значително по-малък по размери от оригиналния монумент, обитавал постамента в град Бристол.

В английският град Бристол се появи паметник на Дарт Вейдър, герой от филма "Междузвездни войни" и един от най-знаковите злодеи в киното. Издигането му може би е вдъхновено от скорошната смърт на актьора Дейвид Прауз, роден там, който изигра култовата роля в оригиналните три филма на Джордж Лукас. Той почина в неделя на 85-годишна възраст от усложнения на Covid-19.

По-интересното е обаче, че паметникът на филмовия злодей се издигна на мястото, където допреди по-малко от шест месеца се намираше статуята на английския търговец на роби и филантроп Едуард Колстън (1636-1721), пише в. „Индипендънт“. Той е значително по-малък по размери от оригиналния обитател на пиедестала. 

Все още не е известно кой точно е издигнал новия паметник, появил се изненадващо през нощта, и дали това решение е съгласувано с местните власти. По-рано в интернет платформата Change.org се появи петиция с молба за инсталиране на подобен монумент; към момента повече от 700 души са се регистрирали в него.

До неотдавна на това място стоеше статуя на Колстън, но през юни тази година, в разгара на движенията Black Lives Matter, протестиращи срещу расовата дискриминация я събориха и хвърлиха в река Eйвън, която тече през Бристол. На следващия месец активисти издигнаха неоторизирано скулптура на черната демонстрантка Джен Рийд на опразнения пиедестал. Властите обаче скоро я премахнаха и я отнесоха в градския музей, докато се реши по-нататъшната ѝ съдба.

Паметникът на Колстън, издигнат през 1895 г. и останал непоклатим на мястото си повече от век, отдавна е обект на разгорещени обществени дебати. Призиви за демонтиране на скулптурата бяха отправяни от години. Повечето британски политици, включително премиерът Борис Джонсън, осъдиха действията на протестиращите, довели до разрушаването на монумента, като акт на вандализъм. Други граждани обаче приветстваха случилото се като (закъснял) граждански акт на справедливост заради империалистическото минало на Великобритания

Едуард Колстън (1636-1713) е бил член на британския парламент, филантроп, дарител на големи суми за благотворителни каузи в подкрепа на своите религиозни и политически възгледи - и е спечелил повечето от парите си с търговия с роби. Към края на ХХ век общественото мнение за Колстън започва да се променя, имиджът му е опетнен от неговото участие в управлението на Кралската африканска компания, която извлича големи печалби от търговията с хора. Независимо от това няколко улици и сгради в Бристол продължават да носят неговото име. 

С коментар за монумента на спорната историческа фигура се намеси и Банкси - макар световноизвестният уличен артист да крие ревниво самоличността си, се знае, че е от Бристол. "Ето една идея как да направим така, че да останат доволни и тези, на които статуята на Колстън ще им липсва, и онези, на които няма“, написа в Инстаграм художникът. "Изтегляме го от водата, връщаме го на постамента, с въжето около врата му и поръчваме няколко бронзови фигури на протестиращи в естествен ръст, които да го дърпат надолу. Всички ще са щастливи. Един хубав ден ще остане запомнен".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата