Медия без
политическа реклама

Човекът, който измами принцеса Даяна и злепостави Майкъл Джексън

Десетилетия по-късно Мартин Башир е във вихъра на скандала, помрачавайки репутацията и на Би Би Си

21 Май 2021
Башир интервюира принцеса Даяна.
Снимка: Би Би Си
Башир интервюира принцеса Даяна.

С интервюто си с принцеса Даяна през 1995 г., излъчено по Би Би Си, журналистът Мартин Башир направи истински удар. Днес той е във вихъра на скандала, отбелязват медиите по цял свят. Вчера британският в. "Телеграф" написа, че той си е служил с измама и е нарушил журналистическата етика, за да склони принцеса Даяна да даде разочбличаващо интервю. В него тя заяви, че в брака и с Чарлз присъстват трима души, намеквайки за връзката му с Камила Паркър-Боулз. Зрителите на интервюто тогава са 23 милиона.

Голям скандал се развихви във Великобритания след излизането на независим доклад относно интервю с принцеса Даяна, взето от журналиста Мартин Башир за телевизия Би Би Си през 1995 г. съобщиха медиите на Острова. Това е едно от най-известните интервюта на Даяна, гледано от 22.

Би Би Си обяви през миналия ноември, че ще проведе независимо разследване по случая, което беше поверено на бившия член на Върховния съд Джон Дайсън и приветствано от сина на принцесата, принц Уилям. Башир е разследван и по-рано от Тони Хол, който по-късно стана генерален директор на Би Би Си - но той заяви, че журналистът е бил "честен" и "почтен мъж". Сега Дайсън окачестви разследването на Хол като "проблемно" и "печално неефективно". Сега вече е ясно, че репортерът е фалшифицирал документи, които е представил на брата на Даяна Чарлз Спенсър.

Башир успя да се оттегли от активна дейност преди дни, цитирайки здравни проблеми, и така да избегне най-големия позор. От 2016 до 2021 г. той отразяваше религиозни теми за Би Би Си, след като преди два двукратно е уволняван от телевизии в САЩ. 

Междувременно стана ясно, че по подобен начин безскрупулният репортер е злепоставил и певеца Майкъл Джексън. Той взе интервю от Краля на попа за документален филм, пуснат на екран през 2003 г. от ITV. Според бившия мениджър на Джако - Дитер Визнър, именно този филм бавно е довел до смъртта на певеца, починал от свръхдоза лекарства през 2009 г.

Впечатлен от работата на Башир с Даяна, илюзионистът Ури Гелер подсказал на Майкъл Джексън идеята да отговори на въпросите на журналиста, за да подобри имиджа си, помрачен от първи слухове за сексуални агресии над деца. Така се стигнало до продукцията "Да живееш с Майкъл Джексън" - която обаче, вместо да подобри изсветли образа на певеца, го представяла като странен самотник. Тогава Джако се оплакал пред британския медиен регулатор и обвинил Башир, че го показва в изопачена светлина. "Това го уби", казва Визнър. Според него попзвездата започва да злоупотребява с медикаменти именно в нощта на излъчването на документалния филм. 

Принц Хари твърди същото за майка си: "Вълнообразният ефект от тази култура на експлоатация и практики, противоречащи на всякаква етика, в крайна сметка й отне живота". Би Би Си се извини на Уилям, Хари, Чарлз и брата на покойната принцеса Чарлз Спенсър, но - след дъжд качулка. 

 

Кой е Мартин Башир?

Роден в Лондон през 1963 г., родителите му са пакистанци. В кариерата си има и други знакови интервюта, като това с Луиз Удуърд - млада британска бавачка, осъдена в САЩ за непредумишлено убийство на бебе, поверено на грижите ѝ, или пък интервюто с петима заподозрени, че са убили през 1995 г. поради расистки мотиви цветнокожия тийнейджър Стивън Лоурънс.

През 2008 г. той е отстранен от новинарска емисия на NBC заради груби и сексисти коментари за колежка, изречени по време на официална вечер. Пет години след това той е отстранен и после подава оставка и от MSNBC заради обидни думи по адрес на губернатора и кандидат за вицепрезидент на САЩ Сара Пейлин. След като тя сравнява американския федерален дълг с робство, Мартин Башир я нарича "идиотка от световна класа" и добавя, че тя "заслужава някой да се облекчи в устата ѝ".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата