Quantcast

Медия без
политическа реклама

Български докторски филм взе награда от Карлови Вари

"Една провинциална болница" спечели приза на Екуменическото жури на престижния кинофестивал

10 Юли 2022
снимка: Агитпроп
Продуцентката на "Една провинциална болница" Мартичка Божилова с наградата.

На 56-ия международен кинофестивал в Карлови Вари наградата на Екуменическото жури бе присъдена на българския филм "Една провинциална болница". Документалната лента на режисьорското трио Илиан Метев, Златина Тенева и Иван Чертов бе отличена с мотива: "За хуманните идеи, за ярки примери на осъзнат лекарски дълг и положителни послания към зрителите". Филмът разказва за ежедневието в ковид отделението на кюстендилската болница, където екипът е прекарал повече от 70 дни след лекари и пациенти.

Българският документален филм "Една провинциална болница" Илиян Метев направи световната си премиера снощи на 56-ия Международен филм фестивал в Карлови Вари. Целият екип пристигна в чешкия балнеокурорт, за да представи продукцията.

Голямата награда "Кристален глобус" отиде у социалната драма на иранската режисьорка Садаф Форуги "Лято с надежда". Канадско-иранската копродукция разказва история за приятелство между млад плувец и неговия треньор, което предизвиква критики в консервативното общество в съвременен Иран. "Живеем в свят, пълен с насилие и дискриминация. Надявам се, че нашите истории носят мир и спокойствие", заяви режисьорката, за която това е втори пълнометражен филм.

Наградата "Кристален глобус", спечелена преди три години и от български филм - "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, е придружена от парична премия на стойност 25 000 щатски долара. Голямата награда на журито е за "Трябва да дойдете да я видите" на испанеца Хонас Труеба, а представителката на домакините Беата Парканова бе обявена за най-добър режисьор с "Думата", в същия филм Мартин Фингер заслужи приза за мъжка роля. Грузинките Таки Мумладзе и Мариам Хундадзе си поделиха приза за най-добра актриса за своето партньорство в "Собствена стая".  

Австралийският актьор Джефри Ръш ("Блясък", "Речта на краля", "Карибски пирати") бе удостоен с "Кристален глобус" за изключителния си принос към световното кино. Носителят на "Оскар" е чест гост в Чехия, където е снимал филма "Клетниците" и сериала на NatGeo "Гений", в който играе ролята на Алберт Айнщайн. Със специална награда на президента на кинофестивала бяха почетени холивудският актьор Бенисио дел Торо и чешкият театрален и филмов актьор Болек Поливка.

Фестивалът в Карлови Вари е един от най-старите в Европа и е известен със спокойната си атмосфера и липсата на прекален светски блясък, характерен за други големи филмови събития. Той се посещава от много млади хора в Чехия. Организаторите съобщиха, че тази година над 120 хиляди зрители са гледали 170-те филма в програмата.

 

Още по темата