Медия без
политическа реклама

Български докторски филм взе награда от Карлови Вари

"Една провинциална болница" спечели приза на Екуменическото жури на престижния кинофестивал

10 Юли 2022
Продуцентката на "Една провинциална болница" Мартичка Божилова с наградата.
снимка: Агитпроп
Продуцентката на "Една провинциална болница" Мартичка Божилова с наградата.

На 56-ия международен кинофестивал в Карлови Вари наградата на Екуменическото жури бе присъдена на българския филм "Една провинциална болница". Документалната лента на режисьорското трио Илиан Метев, Златина Тенева и Иван Чертов бе отличена с мотива: "За хуманните идеи, за ярки примери на осъзнат лекарски дълг и положителни послания към зрителите". Филмът разказва за ежедневието в ковид отделението на кюстендилската болница, където екипът е прекарал повече от 70 дни след лекари и пациенти.

Българският документален филм "Една провинциална болница" Илиян Метев направи световната си премиера снощи на 56-ия Международен филм фестивал в Карлови Вари. Целият екип пристигна в чешкия балнеокурорт, за да представи продукцията.

Голямата награда "Кристален глобус" отиде у социалната драма на иранската режисьорка Садаф Форуги "Лято с надежда". Канадско-иранската копродукция разказва история за приятелство между млад плувец и неговия треньор, което предизвиква критики в консервативното общество в съвременен Иран. "Живеем в свят, пълен с насилие и дискриминация. Надявам се, че нашите истории носят мир и спокойствие", заяви режисьорката, за която това е втори пълнометражен филм.

Наградата "Кристален глобус", спечелена преди три години и от български филм - "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, е придружена от парична премия на стойност 25 000 щатски долара. Голямата награда на журито е за "Трябва да дойдете да я видите" на испанеца Хонас Труеба, а представителката на домакините Беата Парканова бе обявена за най-добър режисьор с "Думата", в същия филм Мартин Фингер заслужи приза за мъжка роля. Грузинките Таки Мумладзе и Мариам Хундадзе си поделиха приза за най-добра актриса за своето партньорство в "Собствена стая".  

Австралийският актьор Джефри Ръш ("Блясък", "Речта на краля", "Карибски пирати") бе удостоен с "Кристален глобус" за изключителния си принос към световното кино. Носителят на "Оскар" е чест гост в Чехия, където е снимал филма "Клетниците" и сериала на NatGeo "Гений", в който играе ролята на Алберт Айнщайн. Със специална награда на президента на кинофестивала бяха почетени холивудският актьор Бенисио дел Торо и чешкият театрален и филмов актьор Болек Поливка.

Фестивалът в Карлови Вари е един от най-старите в Европа и е известен със спокойната си атмосфера и липсата на прекален светски блясък, характерен за други големи филмови събития. Той се посещава от много млади хора в Чехия. Организаторите съобщиха, че тази година над 120 хиляди зрители са гледали 170-те филма в програмата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата