Медия без
политическа реклама

"Една провинциална болница" ни представя в Карлови Вари

Илиян Метев и екипът му прекарват повече от 70 дни в ковид отделението в Кюстендил

07 Юли 2022
снимка: Агитпроп

Българският документален филм "Една провинциална болница" Илиян Метев направи световната си премиера снощи на 56-ия Международен филм фестивал в Карлови Вари. Целият екип пристигна в чешкия балнеокурорт, за да представи продукцията.

"Една провинциална болница", копродукция между България и Германия, e селектиран в основния конкурс заедно с още 11 заглавия от три континента. Негови автори са Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева. Филмът е посветен на ежедневието на медицинските лица и пациентите в кюстендилската болница. Екипът прекарва повече от 70 дни в коронавирусното отделение, за да заснеме документалния проект, докато особнякът д-р Попов и колегите му се борят за оцеляването на пациентите с ковид. "Погледът към обстановката в една обикновена българска болница е по-скоро опит да насочи вниманието към неразвитата и недофинансирана здравна система в страната и чрез заснетите ситуации да ни доближи до начина на мислене на всички нас, когато сме се сблъсквали с непознатата заплаха", споделят авторите. Те представят тежки събития посредством усмихнати разговори от болнични стаи и коридори, които показват, че хората не губят чувството си за хумор, дори пред лицето на смъртта.

Преди пет години Илиян Метев направи игралния си филмов дебют с деликатната семейна история "3/4", за която спечели "Златен леопард" на фестивала в Локарно. Преди това нашумя с документалния "Последната линейка на София", който също се фокусира върху трудностите на спешната медицинска помощ у нас. Той бе показан в "Седмица на критиката" на фестивала в Кан (2012 г.), ставайки едва вторият документален филм в 51-годишната история на програмата. Два месеца по-късно "Последната линейка на София" спечели и приза за най-добър документален филм в Карлови Вари. 

Зад "Една провинциална болница" стои продуцентската компания на Мартичка Божилова, Борис Мисирков и Георги Богданов "Агитпроп". Същите хора са отговорно за качествени документални филми като "Георги и пеперудите", "Проблемът с комарите и други истории", "Коридор No. 8", "Бетонни фараони", "Татко снима мръсни филми", "Момчето, което беше цар", "Симон срещу страха". "Агитпроп" са и копродуценти на румънския филм "Не ме докосвай", който спечели "Златна мечка" на Берлинале през 2018 г..

Карлови Вари е един от най-престижните европейски фестивали и именно там е отбелязан най-големият успех на новото българско кино. През 2019 г. "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели престижната награда "Кристален глобус" в основния конкурс.

Карлови Вари 2022 продължава до 9 юли, когато ще бъдат обявени и лауреатите за тази година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата