Медия без
политическа реклама

Братя топ кларинетисти от Виена и Берлин се събират за концерт у нас

Даниел и Андреас Отензамер ще свирят със Софийската филхармония

06 Септ. 2023
Андреас Отензамер
Андреас Отензамер

Братята от легендарната музикална фамилия Отензамер – кларинетистите Даниел и Андреас, се събират за общ концерт със Софийската филхармония в зала „България“ на 14 септември. Програмата на вечерта включва Йоханес Брамс – Вариации върху една тема от Хайдн за симфоничен оркестър, Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор, Роберт Шуман – Симфония №1 Пролетна в си бемол мажор.

Даниел Отензамер е един от водещите кларинетисти на нашето време с многостранна кариера като солист, камерен музикант и първи кларинетист на Виенската филхармония. Андреас Отензамер е първи кларинетист на Берлинската филхармония и талантлив диригент, който работи с най-големите оркестри.

Като солист Даниел Отензамер свири с реномирани оркестри, сред които, освен Виенската филхармония, са Симфоничният оркестър на NHK, Оркестърът на Моцартеум Залцбург и др. Даниел си сътрудничи с диригенти като Лорин Маазел, Густаво Дудамел, Андрис Нелсънс, Адам Фишер и др., както и с музиканти като Даниел Баренбойм, сър Андраш Шиф, Барбара Бони, Томас Хемпсън, Боби Макферин, Миша Майски, Хаген Квартет... Връх сред записите му е уникална колекция от 7 компактдиска, наречена The Clarinet Trio Anthology изчерпателна сбирка на репертоара за кларинет, виолончело и пиано, комплектувана с близките му партньори по камерна музика Щефан Конц и Кристоф Тракслър. Даниел Отензамер е член на Philharmonixзвезден ансамбъл, основан от членове на Виенската и Берлинската филхармония, удостоен с награда Opus Klassik през 2018 г.

Неговият брат Андреас Отензамер печели публиката и критиката с брилянтното си музикално майсторство и гъвкавост като кларинетист, артистичен директор и диригент. Той учи дирижиране при професор Николас Паске и усъвършенства таланта си при Рикардо Мути, Яап ван Зведен и проф. Йоханес Шлайфли. Асистирал е на маестро Франсоа-Ксавие Рот с Лондонския симфоничен оркестър. Още с дебюта си на диригентския подиум е удостоен с наградата Neeme Järvi на Академията за дирижиране на фестивала в Гщаад. Андреас е артистичен директор на фестивалите Lotte в Южна Корея и Bürgenstock в Швейцария. Освен Софийската филхармония, през сезон 2023/24 Андреас ще дирижира Токийския симфоничен оркестър и ще направи своя дебют със Симфоничния оркестър на NHK в програма, посветена на Йоханес Брамс.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата