facebook
twitter

Култура

Близо 70 хиляди българи се включиха в Нощта на театрите

Почти 200 представления зарадваха зрителите
73
 Снимки: организаторите
Вера Немирова разкри тайни от "кухнята" в Стара Загора.

Всъщност цифрите са такива - 68 000 зрители в 18 български града посетиха Нощта на театрите през уикенда. Тази набрала скорост инициатива се оказа успешна за театралното изкуство. 190 пpедставления, пърформанси, дискусии, изложби, различни по вид "отворени врати", театрални пътешествия и срещи зад кулисите, концерти, ателиета, фокуси, поетични рецитали, младежко творчество, богата детска програма в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен си вихриха в седмото издание на проявата. 
Най-ранобудни в съботната сутрин бяха Варна, Симитли и Благоевград, които дадоха старт на театралния маратон още в 10:00 ч. Във Варна символично Нощта беше "отворена" с отварянето на вратите на Музея на куклите, който посрещна най-нетърпеливите малки фенове на театралното изкуство. Над 30 детски представления и ателиета включваше детската програма на Нощта. Две училища по сценични и екранни изкуства пък допълниха младежката програма на инициативата. В Пловдив имаше импровизационен спектакъл за деца и родители "Приказки за живота", а в Бургас - цели 5 ученически събития с вход свободен. Турове зад кулисите пък се случиха в Народния театър "Иван Вазов", Софийската опера и балет и Театър "София", в Пловдив зрителите се потопиха в предстоящото представление "Събитие" с помощта на декори, костюми и актьори участници. А театрите в Габрово и Хасково за първи път пуснаха зрителите в гримьорните, гардеробните, шивалните, сцената и коридорите. Предпремиерно световноизвестната режисьорка Вера Немирова разкри тайни от творческия процес на операта "Африканката" пред публиката в Старозагорската опера и сподели част от съботната репетиция със зрителите.
През 2020 г. Нощта на театрите ще е на 21 ноември. Проявата е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Още

Нощта на театрите се разраства
Тези вечер е Нощта на театрите

16.11.2019

238 3
Арт лупа

15.02.2019

91