Медия без
политическа реклама

Балканското участие на "Евровизия 2023" оредява

Черна гора и Сев. Македония вече се отказаха, има непотвърдени спекулации и за България

14 Окт. 2022
ЕРА/БГНЕС

Очертава се половината балкански страни да не участват на "Евровизия" догодина. Черна гора няма да участва в конкурса за песен, който ще се проведе в Ливърпул през 2023-а, съобщи черногорската обществена телевизия РТЦГ. Това решение е взето "след преглед на наличните ресурси, разходите за целия проект и задълженията, които РТЦГ очаква през следващия период." Освен значителните разходи за регистрационната такса, както и разходите за престой във Великобритания, се сблъскахме и с липса на интерес от страна на спонсори, посочват още от РТЦГ. 

По-рано днес решение да се откаже от участие в конкурса обяви и Република Северна Македония. Като причина за това директорът на МРТ Марян Цветковски изтъкна енергийната криза и повишените разходи за електричество, които поглъщали голяма част от бюджета на държавните радио и телевизия. "Не сме заплатили регистрационната такса, която също е увеличена в сравнение с миналата година, проблем са и високите разходи за пътуването и престоя във Великобритания", цитират македонските медии отговора на  Цветковски.

Северна Македония няма да се включи в конкурса по собствена преценка за пръв път от 1991 г. насам. 

БНТ още не е съобщила творческите си планове по темата, но спекулации, че България също няма да се включи в състезанието в Ливърпул, се появиха днес в Туитър. Източникът е потребител с име Eurovision Insider. Според него БНТ е уведомила (неясно защо) официалния клуб за "Евровизия" на Гърция.

Image

Междувременно българският фенклуб на "Евровизия" проведе допитване на сайта си eurovision-bulgaria.com (несвързан с организатора БНТ по никакъв начин) кого публиката смята за достоен да ни представи на финалите в Ливърпул. Също днес бе обявено, че до финала в импровизираната онлайн анкета са достигнали Поли Генова, Дара, Михаела Маринова, Азис, Галена и някой си Molec.

В официалната Фейсбук страница на БНТ за "Евровизия" единствената публикация от 26 септември насам е съобщениe отпреди 5 дни, че през 2023 година финалът на конкурса ще се проведе в Ливърпул.

През 2022 г. в Торино страната ни бе представена от Intelligent Music Project на Милен Врабевски без успех. Конкурсът бе спечелен от украинския оркестър "Калуш", но заради войната Европейският съюз за радио и телевизия прецени, че домакин за следващата година не може да бъде Украйна, тъй като не може да се гарантира сигурността на организатори и участници.

Градът на Джон Ленън и Пол Маккартни Ливърпул победи в състезанието за домакинството и ще организира песенния конкурс „Евровизия 2023“, съобщи Би Би Си.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата