facebook
twitter

Култура

"Азбуката на Грийнауей" с голямата награда на Master of Art

Документалният фестивал връчи призове и на българските режисьори Борислав Колев и Петър Вълчев
198
"Азбуката на Грийнауей"

Четвъртото издание на документалния кинофестивал Master of Art приключи с букет от награди. Голямата бе присъдена на "Азбуката на Грийнауей" на режисьорката Саския Бодеке, посветен на фантазиите и разговорите с дъщерята на големия британски режисьор Питър Грийнауей. 

Церемонията по връчването на наградите се състоя в кино "Люмиер", като сред гостите бе и българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Тя връчи отличието в категория "Видео арт и реклама" на филма "Умната" с реж. Джулиано Доло. От сцената Габриел обяви и новата инициатива на ЕК - първия каталог на европейските филми "Lumiere VOD", където всеки ще може да види даден европейски филм в коя страна е на разположение, кой е неговият режисьор, през коя година е създаден и пр. Тя изрази надежда, че освен от полза за професионалистите тази платформа ще се превърне и в "европейския Нетфликс за потребителите". 

Наградата на публиката спечели режисьорът Борислав Колев ("Стоичков", "Окото на минотавъра") за филма "Рокендрол". Филмът припомня бунтарския период на българския рок от края на 80-те с групи като "Ахат", "Ревю", "Ера", "Нова генерация", "Контрол", както и по-късните "Хиподил" и "Ер малък".

Приза за най-добър български филм на фестивала взе късометражният "Монолог в антракта" на режисьора Петър Вълчев, в категория "Музика и танц" бе отличен "Димитрис Папайоану: Зад стената", в "Литература" - холандският "Чудото на малкия принц", в "Изобразително изкуство и фотография" най-добър е "Густав Климт и Егон Шиле: Ерос и Психея" (Италия, реж. Микеле Мали), а в "Кулинарно изкуство" - "Храна на път", Аржентина. 

За пръв път своя награда на Master of Art връчи българската филмова критика. Тя даде своя вот за британския "Очите на Орсън Уелс". 

Все още няма коментари

Още

Над 70 документални филма на Master of Art
Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

901 6
Тенорът Пласидо Доминго бе обвинен в сексуални посегателства

13.08.2019

2605 29

Влез или се регистрирай за да коментираш

×