Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Аз и ти, преди ние“, или любовен пътеводител за двама

Влади Михайлов и Йоанна Темелкова в пиеса от класата на „Догодина по същото време“ и „Дишай“

Димитър Крумов
Йоанна Темелкова и Влади Михайлов в сцена от спектакъла.

Една от любимите екранни двойки на българските телевизионни зрители – Влади Михайлов и Йоанна Темелкова (за посветените – Денис Топал и Лора от сериала „Братя“), вече са заедно и на театралната сцена. Събира ги новата пиеса на сценариста Светльо Томов „Аз и ти, преди ние“, писана специално за тях. Романтичната комедия, аплодисментите за чиято премиера отшумяха преди седмица в столичния Сити Марк арт център, е дебют в театралната режисура на младия Димитрис Георгиев, който от студент жъне успехи в късометражното кино („Заедно без теб“). В известен смисъл е дебют и за Влади Михайлов, звезда от мюзикъли, рок опери и атракционни тв формати, която за пръв път изгрява в същинския драматичен театър. За Йоанна пък това е завръщане след близо 3-годишна пауза от сцената, през която тя активно снимаше. За всички тях „Аз и ти, преди ние“ е кръстопътят на щастливата среща в точния момент.

…Един млад продавач в магазин за шапки чака идването на много специална клиентка, която е превърнала купуването на капела в ритуал за особените моменти в живота си. По съвместителство той е и рокмузикант, който все не може да издаде първия си албум, и любител психолог, а тя е успешен брокер на недвижими имоти, дама от класа и с куп обожатели. Скоро става ясно, че двамата съвсем не са непознати един за друг, че между тях има нещо: има една разпаднала се връзка, има неизтляла любов, има невъзнаградени очаквания, обвинения, разочарование, ярост, нежност, споделени вкусове и спомени, разминавания, надежда, има…всичко. Влади и Йоанна играят на аскетично празна сцена („декор“ им е единствено осветлението), доказвайки, че комбинацията от великолепен текст и харизматични актьори може да е достатъчна, за да се получи добър театър. При режисьор, който знае какво иска от тях, реквизит също не е нужен: „шапките“ в „магазина“ са…главите на зрителите в партера, с които героите на Томов влизат в пряк диалог.

Представлението е дискретно структурирано на няколко срещи, реални или въображаеми, в които персонажите правят ревизия на своята връзка, подхвърлят на публиката уловки и изненади за детайлите в отношенията им, симулират нови флиртове, но най-съкровените им желания все ги връщат един към друг. Така, докато забавно се препират дали Мерил Стрийп е постъпила правилно спрямо Клинт Истууд в „Мостовете на Медисън“ и спорят силен или слаб е самоубилият се Кърт Кобейн, двамата отново „преминават“ общия си път – през нещата, които са ги събрали, и онези, които са ги разделили. За да стигнат на финала до извода, че за пълноценна връзка е нужно и всеки поотделно да следва мечтите си, да не губи себе си, да е удовлетворен и цялостен като личност.

Пиесата на Светльо Томов е рядко бижу в най-новата ни родна драматургия: лекокрила и човечна, разбираща както мъжката, така и женската гледна точка, с остроумен, но не снобски диалог, който не се „спъва“ в устата на актьорите и разкрива богат на нюанси вътрешен живот на техните персонажи. Томов е житейски и творчески партньор на известната актриса и драматург Здрава Каменова. Дали това обяснява донякъде достойнствата на текста? Не знаем. Знаем обаче, че тази пиеса би се гледала с удоволствие навсякъде по света, тъй като – защо да не го кажем?! – е замесена от същото емоционално тесто и се родее по стойност с модерни класики като „Догодина по същото време“ и „Специални поводи“ на Бърнард Слейд или нашумялата „Дишай“ на Дънкан Макмилан, чиято бг версия донесе няколко номинации „Аскеер 2023“ на създателите си.

Следващите представления на „Аз и ти, преди ние“ на DeSta Production и режисьора Димитрис Георгиев са в Благоевград (16 май), Пловдив (9 юни), Перник (19 юни), Казанлък (21 юни), Sofia Summer Fest (17 юли), Бургас (20 август), Пловдив (8 септември) и отново Сити Марк арт център в София (25 септември).

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?