Quantcast

Медия без
политическа реклама

Любо Киров, Графа и Влади Михайлов с номинации „Златно перо“

Наградите за принос в изкуството и културата ще бъдат връчени на 23 май в Музикалния театър

10 Май 2023
Иво Чупетловски
Наградите "Златно перо" ще бъдат връчени за 28-и път в навечерието на празника 24 май.

Наградите „Златно перо” ще бъдат връчени за 28-и път на тържествена церемония, която ще се състои на 23 май в Националния музикален театър, съобщиха организаторите от „Кантус фирмус". През 27-те години на тяхното съществуване с отличията са удостоявани значими личности и инситуции, допринесли за развитието на българските изкуство, култура, медии и образование. Между досегашните носители на „Златно перо“ са Александрина Пендачанска, акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, Кирил Маричков, Георги Господинов, Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев, Анжел Вагенщайн и др.

Сред тазгодишните „колективни“ номинации за наградата „Златно перо“ са Българската телеграфна агенция, Плевенската филхармония, Държавна опера – Пловдив, предаването на БНТ „Линия Култура“.

Сред индивидуалните кандидатури за наградата най-много са номинираните музиканти: ръководителят на Гвардейския духов оркестър Ради Радев, цигуларката Лия Петрова, музикалният педагог Антонина Бонева. Особено силно е представен популярният жанр: тук с номинации са певците Любо Киров, Владимир Ампов-Графа и Влади Михайлов – звезда от мюзикълите, както и актьор, нашумял с ролята си на мафиота Денис Топал от сериала „Братя“.

В списъка с номинации има няколко режисьори: ветеранът Павел Павлов, смятан за баща на телевизионния театър; Станислав Тодоров-Роги, работил по сериали като  „Тя и той”, „Откраднат живот”, „Столичани в повече”, „Съни бийч”, „Мен не ме мислете”; Владимир Люцканов – доскорошен директор на Младежкия театър с множество постановки на неговата сцена, както и съавтор в тв поредиците „Умно село“ и „Аз, театърът“.

Популярният поет и текстописец в жанра на поп и рок музиката Александър Петров и писателят и драматург Александър Секулов – автор на пиесите „Дебелянов и ангелите“, „Народът на Вазов“, „Няма ток за електрическия стол“ и др., също са номинирани.

В полезрението на наградите „Златно перо“ тази година са и трима художници: майсторът на сатиричната живопис Румен Гашаров, експериментаторът Венцислав Занков – основател на наградата „Железен орден“ за съвременно изкуство, и Иван Димов – живописец, график и илюстратор с десетки изложби по целия свят.

Сред номинираните за отличието са още актьорът от МГТ „Зад канала“ и тв водещ Александър Кадиев, прима-балерината Марта Петкова – художествен ръководител на балета на Софийската опера, продуцентът Евтим Милошев, журналистите Мария Касимова-Моасе и Силвия Недкова.

Водещи на церемонията за връчване на наградите „Златно перо“ в Музикалния театър ще бъдат телевизионният журналист Костадин Филипов и оперната певица Гергана Николаева.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?