Медия без
политическа реклама

Англия ще пази със закон спорните паметници

Те вече ще могат да слизат от пиедестала само със специално разрешение

19 Яну. 2021
Статуята на Уинстън Чърчил пред парламента в Лондон. Министър-председателят на Великобритания по време на Втората световна война е бил обвиняван в расистки възгледи.
EPA/BGNES
Статуята на Уинстън Чърчил пред парламента в Лондон. Министър-председателят на Великобритания по време на Втората световна война е бил обвиняван в расистки възгледи.

Нова законова защита за историческите паметници, застрашени от премахване, обяви в съобщение до медиите британският министър на регионалното и местното самоуправление Робърт Дженрик. Преместването на исторически статуи, паметни плочи и други монументи сега ще бъде възможно само след получаване на специално разрешение. То ще може да бъде получено след преминаване през няколко процедури, които включват и задължително допитване до местната общност.

Решението за внасянето на новия законопроект е предизвикано от събитията от изминалото лято, когато симпатизанти на движението Black Lives Matter ъбориха от пиедестала му паметника на местният благодетел - по съвместителство и роботърговец - Робърт Колстън и го хвърлиха в морето. Няколко дни по-късно местните власти в Пул взеха решение да премахнат статуя на Робърт Баден-Пауъл - основател на скаутското движение с расистки възгледи, подкрепял Хитлер и нацизма.

Списъкът на около 80-те скулптурни изображения, към които активистите имат оплаквания, включва паметници на държавниците от XIX век Робърт Пийл (1788-1850) и Уилям Гладстон (1868-1874), пътешественика и откривател Джеймс Кук (1728-1779), навигатора и вицеадмирал, един от участниците в поражението на испанския флот (Непобедимата армада) Франсис Дрейк (1540-1596), основателя на британската Източноиндийска компания Робърт Клайв (1725-1774), организатора на британската колониална експанзия в Южна Африка Сесил Роудс (1853-1902 ), италианския мореплавател Христофор Колумб (1451-1506) и други, съобщава БГНЕС, цитирайки в. "Дейли Телеграф".

Очаква се новото законодателство значително да затрудни демонтирането на исторически паметници. Вместо това монументите, които са посветени на спорни личности - например, свързани с колониалното минало,  ще трябва да бъдат съхранени, обяснени и поставени в исторически контекст. 

Правителството едва ли ще има затруднения с прокарването на законопроекта, тъй като управляващата Консервативна партия разполага със стабилно мнозинство в Камарата на общините. 

В продължение на стотици години обществени статуи и паметници са били издигани в цялата страна, за да бъдат почитани личности и велики моменти от британската история — заявява регионалният министър Дженрик. — Те отразяват предпочитанията на хората по онова време, а не официална позиция или доктрина. Те са изключително разнообразни, някои обичани, други охулени, но всички са част от тъканта  на нашата уникално богата история.  Не можем - и не бива - сега да се опитваме да редактираме или цензурираме миналото си.  Ето защо променям закона, за да защитя историческите паметници и да гарантирам, че няма да повтаряме грешките на предишни поколения, губейки наследството си, като го оставим без подходящи грижи. ...  Нашата правна политика ще бъде ясна — ние  вярваме в обяснението и запазването на наследството, а не в събарянето му“. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата