Медия без
политическа реклама

Започва кампания за повече чернокожи треньори в Англия

05 Ноем. 2022
Патрик Виейра
Патрик Виейра

Проучване в Англия показва, че 43% от футболистите в елита и 34% от тези във II, III и IV ниво са чернокожи, но такива са едва 4.4% от треньорите.

"Трябва да дадем възможности на цветнокожите - заяви мениджърът на "Кристъл Палас" Патрик Виейра, единственият чернокож треньор във Висшата лига. - Ние сме добри колкото всички други. Вижте петте най-силни първенства и колко от отборите там имат черни треньори - недостатъчен брой. Липсват възможности, липсва преходът на черни играчи към треньори - те няма как да се свържат с хората, които взимат решенията. Вратите не са отворени, за да могат тези футболисти да преминат в мениджмънта. И нямам предвид само треньорска работа, а и по-високо мениджърско ниво."

46-годишният Виейра, който е роден в Сенегал, спечели световната (1998) и европейска (2000) титла с тима на Франция. С "Арсенал" стана 3 пъти шампион на Англия, има 4 титли в Италия и спечелена Шампионска лига с "Интер". Беше треньор на американския "Ню Йорк Сити" и френския "Ница", преди през юни 2021 г. да поеме лондонския "Кристъл Палас".

Виейра разкри, че подкрепата от директора на "Манчестър Сити" Брайън Марууд го е отвела в треньорството. "Реших да почна с отбора до 21 г. на "Сити" и после да ида в Ню Йорк. Имах край себе си добри хора, които ми дадоха поле да се уча и да греша и днес да съм в "Палас" с вяра и способности да съм добър мениджър", допълва той.

Докладът на The Black Footballers Partnership - организация, основана тази година, сочи още, че 14% от треньорите с лиценз УЕФА Про са чернокожи, но едва 1.6% такива са на изпълнителни и ръководни позиции в клубове.

Същевременно кодексът за разнообразие, въведен от английската Футболна асоциация (ФА) през 2020 г., има за цел да се справи с расовото неравенство във футбола на Острова. Клубовете от Премиър лийг и 30 други подписаха кодекса. Но спортният шеф на "Куинс Парк Рейнджърс" Лес Фърдинанд (чернокож) миналата седмица заяви, че той "не е направил никаква разлика" в помощ на това чернокожи да бъдат наемани.

От ФА твърдят, че има напредък. "Клубовете като цяло надхвърлиха целите за разнообразие при наемането на висше ръководство и мениджъри. Специално във ФА ставаме все по-разнообразни: 8% от нашия ръководен екип, 12% от служителите, 20% от треньорския щаб на мъжете в Англия и 4% от треньорския щаб на жените са от черен, азиатски, смесен или друг етнически произход."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата