Медия без
политическа реклама

2022-ра се оказа годината на Hayes & Y

Най-успешната българска рок група в чужбина ще остави зад гърба си първи албум и два знаменателни концерта

Фейсбук/Hayes&Y
Hayes & Y преди качването си на сцена за най-значимото си участие до момента в кариерата си - фестивала Summer Well.

Когато в края на 2015 г. музикантите от Hayes & Y решават да заминат за Англия, за да опитат да пробият там, скептиците са доста. Защото няколко други български групи бяха опитали по този път, без някакъв впечатляващ резултат. Но ето сега, почти 7 години по-късно Hayes & Y не само не са се отказали, но и може да се твърди с основание, че вече им се получава. И също така без притеснение да се твърди за тях, че са най-успешната българска алтернатив/инди рок група в чужбина в момента.

Доказателствата? Техни сингли се въртят вече по английски радиостанции, музикантите имат вече достатъчно натрупан авторитет, за да получават покани да свирят по клубове на Острова. А и в България стават все по-популярни, като последните им две летни турнета в страната бяха напълно разпродадени.

Но всъщност 2022 г. донесе големия скок на Hayes & Y към този успех. Най-вече с участието им на един от най-популярните музикални фестивали на Балканите - румънския Summer Well през август. Там те излязоха на главната сцена като подгряващ сет в същия ден, когато хедлайнери бяха световноизвестните Arctic Monkeys. Изпълнението им не само беше по всички фестивални правила - разчетено до минута, с внимателно подбрана градация, но и успя да постигне поне две цели - от една страна, да привлече вниманието на публиката към българската група (само барабанистът Денис Холбек е финландец) и да направи музикантите търсени за снимки по време на остатъка от фестивала. А от друга - да остави добро впечатление у организаторите на Summer Well, които са известни с широките си контакти в музикалния бизнес на континента.

Това обаче няма да е единственият така паметен концерт за годината. Следващият тепърва предстои - на 1 декември в зала 3 на НДК. От групата дори са се амбицирали това да е най-мащабното им шоу до момента. Защото ще е свързано и с друг специален повод - представянето на дебютния им албум Press. Go. Move. Slow.

Да, след два кратки албума (EP) и 15 други сингъла от Hayes & Y най-сетне решиха, че е настъпило време за пълнокръвен студиен албум. Той нe е механична компилация от предишни сингли, а включва само нови записи. Две от тези песни всъщност прозвучаха за пръв път на живо на Summer Well - Take It Away и дебютният сингъл Control, характерен с акапелното начало от страна на вокалиста Благослав Анастасов и с последващия бърз преход и агресивни синтове.

Тези парчета обаче не са съвсем определящи за целия албум, тъй като той е достатъчно разнообразен. Повечето песни са в досегашното добре разпознаваемо звучене на групата, но има и по-бавни, акустични забежки. Албумът излезе в началото на октомври, като бе предшестван от още един сингъл - едноименната Press. Go. Move. Slow. Той дори дебютира в авторитетния ефир на британската медия KEXP. Записът е достъпен на основните дигитални платформи за разпространение на музика. Очаква се на концерта в НДК да бъде предлаган и на физически носител.

Ключови думи:

музика

Още по темата