Quantcast

Медия без
политическа реклама

От 15-годишна солистка до Роландо Вийязон на Новогодишния фестивал

НДК е домакин на 14 музикални събития от 14 декември до 1 януари

14 Дек. 2022
Официален сайт
Роландо Вийязон

Балет "Ана Каренина", оперна гала с Роландо Вийязон и традиционният новогодишен концерт в зала 1 на НДК - това са само част от събитията в програмата на Новогодишния музикален фестивал, който започва тази вечер, 14 декември, и ще продължи до първия ден на 2023 година.

Публиката в зала 1 ще може да се наслади на балетния спектакъл "Ана Каренина" по музика на Чайковски, съвместна продукция на НДК и Опера Пловдив. На сцената ще излязат премиер солистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер солистът на Хърватския народен театър Гилерме Алвеш и цигуларката Лия Петроа. Диригент е Диан Чобанов, а хореографията е на световноизвестния Лео Муич. По същото време в зала 6 почитателите на камерната музика очаква концертът "Картини от Испания" с участието на цигуларката Кремена Ганчева и пианиста Едуардо Фернандес. Камерната програма на фестивала включва още  "Шедьоври за пиано на четири ръце", "Зимна приказка с Флаутисимо".

С бляскава гала Роландо Вийязон и Софийската филхармония ще поздравят гостите на Новогодишния музикален фестивал на 22 декември в зала 1. Под палката на маестро Найден Тодоров, заедно с музикантите от Софийска филхармония, световноизвестният мексикански тенор ще представи емблематични за своята кариера оперни арии, както и традиционни Коледни песни. Специален гост на събитието ще е и изгряващото американско сопрано Емили Погорелц.

В програмата на фестивала са включени още мултимедиен концерт "Петте елемента" на струнния оркестър Drop Down Community, камерен концерт "Зимна приказка с Флаутисимо", джаз концерт с Мария Митева (флейта), Лука Пеланда (кларинет) и Евгения Радославова (пиано), клавирен рецитал "Шедьоври за пиано на четири ръце" на дуото Десислава Щерева и Евгения Симеонова, програма за деца с участието на ученици от Националното музикално училище "Любомир Пипков" и коледен джаз концерт "Let It Snow". Два концерта - на 21 и 22 декември, ще изнесе Детският хор на БНР.

Публиката ще може да види и две кинопрожекции в зала 11 на НДК (кино "Люмиер") – концерта "Трите звезди в Берлин" с участието на Анна Нетребко, Йонас Кауфлан и Ервин Шрот и операта "Силата на съдбата" от Джузепе Верди.

Музикалният фестивал в НДК традиционно ще завърши с на 1 януари в зала 1 с Празничния новогодишен концерт, който тази година носи името "Музикален фойерверк". Солистка в него ще бъде 15-годишната цигуларка Диана Чаушева, съобщи диригентът Емил Табаков по време на официалното представяне на програмата на форума.  "Тази година решихме да се върнем към по-класическия вид на новогодишния концерт, като сложим малко повече музика от известните композитори за такъв вид музика като Супе, Офенбах, Щраус", коментира пред медии маестро Табаков. Той допълни, че в програмата ще прозвучат отбрани произведения, които са изпълнявани на фестивала от 1986 г. досега.

Още по темата