Медия без
политическа реклама

Здравният министър: Оставка за директора на 4-та градска болница

Лечебни заведения, които отказват да откриват ковид легла, няма да получат публично финансиране, закани се проф. Ангелов

31 Окт. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Здравният министър проф. Костадин Ангелов излезе с остър пост срещу директорите на болници, които искат тест за коронавирус преди да хоспитализират пациенти и които не изпълняват условието да разкрият 10% от леглата за болни от COVID-19. Той поиска и оставката на шефа на 4-та градска болница заради отказ да приеме заразен пациент. Повод за това стана репортажът по БНТ Как минава едно дежурство по време на Covid-19, в който се описва потресаваща картина как човек чака с часове в линейка да бъде приет в болница.

"Изгледах няколко пъти материала на БНТ "Как минава едно дежурство по време на COVID-19". Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Правило!", посочва здравният министър във фейсбук профила си.

"Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болниците". Няма да стане! След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на лечебното заведение", казва още проф. Костадинов.

И се заканва, че ще предложи нов законов текст, според който болниците, отказващите да открият легла за болни от коронавирус, няма да работят с НЗОК. "Ок, "чиста болница", но без публично финансиране", заканва се здравният министър.

Случаите на пациенти с COVID-19, които не получават адекватна помощ навреме, станаха ежедневие. 33-годишен мъж почина, след като часове чакаше да се намери болница в София, която да го приеме. Огромен проблем е домашното лечение, което на практика в масовия случай протича без достъп до преглед при специалист и без медицинско наблюдение, поради което евентуалните усложнения остават незабелязани и нетретирани. В същото време много болници отказват да изпълнят изискването на министъра да разкрият допълнителни ковид легла, други пък настояват да се отмени забраната за плановия прием и плановите операции. Кризата се задълбочава и от големия брой заразени лекари и медицински сестри.

Малко по-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова излезе с позиция, от която става ясно, че засега няма да поиска оставката на директора на 4-та градска болница - вместо това иска обяснения от него, както и проверка от агенция "Медицински одит".

"Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да получават финансиране от Здравната каса. Днес цената на успеха ни се измерва със съпричастност, отговорност и дълг, от всеки, в това число и собствениците, и директорите на болници", заявява тя във фейсбук. По думите й общинските болници в София са се включили в лечението на КОВИД-пациенти от самото начало. Втора градска е разкрила едно от първите отделения в страната, въпреки страхът на част от персонала. Останалите, в това число и Четвърта, също, по думите й, се включила с отделения за КОВИД.

"Излъченият репортаж по националната телевизия за пациент закаран от Спешна помощ в Четвърта градска, показва проблем, който „системата“ трябва да реши. Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп. Поискала съм обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка. Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа", казва Фандъкова. Според нея "в момента ние се нуждаем от всеки един лекар, сестра и санитар, които влизат в отделенията с КОВИД. А редът и дисциплината спасяват животи".

 

 

За снощи имаме 418 повиквания, това е ужасяващо много. Половината са ковид адреси, а хоспитализациите са едва 16. За да се изпълнят тези адреси, една линейка трябва за час да извърши 3 и половина адреса, което е напълно невъзможно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата