Quantcast

Медия без
политическа реклама

СЗО: 13 варианта на Covid-19 са циркулирали в Ухан в края на 2019 г.

15 Февр. 2021
БГНЕС
Експертът на СЗО по животински болести и шеф на експертната мисия в Китай Питър Бен Ембарек

Изследователи от Световната здравна организация (СЗО), проучващи произхода на коронавируса в Китай, откриха признаци, че огнището на болестта в Ухан е било много по-голямо през декември 2019 г., отколкото се смяташе досега. Учените апелират да им бъде осигурен достъп до стотици хиляди кръвни проби на жители на града, които Китай досега не им е позволил да проучат. 

Миналата седмица екипът на СЗО проведе тричасова пресконференция заедно с китайските си колеги в Ухан, за да представи своите констатации. Оттогава се появяват все повече подробности относно точните данни, до които им е бил осигурен или отказан достъп.

Коронавирусът най-вероятно се е разпространил в Южен Китай и Югоизточна Азия от прилепи, като инфекцията от прилепите е попаднала първоначално във ферма за диви животни, а след това вероятно е заразила служителите или самите животни.

Шефът на посетилата Ухан делегация на СЗО Питър Бен Ембарек каза пред Си Ен Ен, че учените са установили, че още през декември 2019 г. в Ухан са циркулирали повече от дузина варианта на вируса. Екипът също така е имал възможност да разговаря с първия пациент, за когото китайски служители съобщиха - офис служител на около 40 години, за когото няма сведения да е напускал града. Той съобщил, че е болен на 8 декември 2019 г.  "Той няма връзка с пазарите, от които се смяташе, че е тръгнал вирусът", каза Ембарек. "Разговаряхмес него. Той води много еднообразен и нормален живот. Дори не се е разхождал в планината".

Бавното осигуряване на достъп до данни от страна на Китай увеличава опасенията, изразени от много учени, изучаващи произхода на болестта, че разпространението на Covid-19 в страната може да е започнало много преди декември 2019 г.

Ембарек добави, че екипът му е получил от китайски учени данни за 174 случая на коронавирус в и около Ухан през декември 2019 г. От тях 100 са потвърдени тежки случаи с лабораторни тестове, а 74 чрез клиничната диагноза на симптомите на пациента. Ембарек допълни, че освен тези тежки случаи, е възможно болестта да е засегнала около 1000 души повече в Ухан през декември.

Ембарек каза, че мисията, която включва 17 учени от СЗО и 17 китайски учени, е изследвала генетичния материал на вируса  от ранните случаи, до които им е бил осигурен достъп. Това им е позволило да разгледат частични генетични проби, а не само пълни. В резултат те успяват да съберат 13 различни генетични последователности на вируса SARS-COV-2 от декември 2019 г. Ако бъдат изследвани заедно с по-обширни данни за пациентите в Китай през 2019 г., последователностите могат да дадат ценни улики за географията и времето на огнището преди декември. Ембарек отказа да направи заключения относно това какво означават за историята на болестта тези 13 щама, но откриването на толкова много и различни варианти на вируса предполага, че той е циркулирал много преди декември 2019 г., както някои вирусолози предположиха по-рано. Този генетичен материал вероятно е първото физическо доказателство, което се появява в международен план в подкрепа на подобна теория.

Ембарек каза, че на мисията са били предоставени анализи, направени от китайски учени, на 92 предполагаеми случая на Covid-19 от октомври и ноември 2019 г. Това са пациенти, които са имали подобни на Covid-19 симптоми и са били тежко болни. Екипът на СЗО помоли тези пациенти да бъдат тествани през януари тази година за антитела. От тях 67 са се съгласили да бъдат тествани и се оказало, че нямат антитела, каза Ембарек. Той добави, че са необходими допълнителни тестове, тъй като остава неясно дали преболедувалите вируса имат антитела година след оздравяването си.

 И все пак начинът, по който тези 92 случая са били разпределени географски, също се оказва интригуващ за учените. Пациентите не са били на групи, както става при огнищата на болести. Вместо това те са били разпределени в цялата провинция Хубей, където се намира Ухан. "Не е имало групиране на определени места", каза той. "Това щеше да се забележи". Засега остава неясно дали тези 92 случая са свързани с коронавирус и какво може да показва тази липса на групиране.

 

 

Ключови думи:

коронавирус, Covid-10, Ухан, СЗО

Още по темата