Медия без
политическа реклама

Италия въвежда 14-дневна карантина за българи по Коледните празници

04 Дек. 2020
Илияна Кирилова

Италия въвежда промени в пътуванията до страната преди и по време на Коледните и Новогодишните празници, съобщиха от Външно министерство.

Според изискванията на италианските власти в периода между 10-и и 20-и декември 2020 г. българските граждани при пристигане в страната ще трябва да представят отрицателен тест за Covid-19, направен до 48 ч. преди влизането, а при непредставяне на такъв ще подлежат на 14-дневна карантина.

Мерките ще бъдат още по-силно затегнати между 21-ви декември 2020 г. и 6-и януари 2021г., когато всички пристигащи в Италия от България и от други страни от т. нар. Списък "С", ще подлежат задължително на 14-дневна карантина без значение дали имат или не отрицателен PC тест за Covid-19.

ИЗКЛЮЧЕНИЯТА

Сред предвидените изключения от задължението за поставяне под карантина и за представяне на отрицателен PCR тест, при условие че не са налице симптоми на COVID-19, могат да се откроят следните хипотези:

- влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност, при изтичането на който лицето следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина;

- транзит с лично превозно средство през италианска територия за период, който не надвишава 36 ч., при изтичането на който лицето следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина.

- екипаж на транспортни средства;

- влизане в страната по причини, свързани с работа, което е уредено от специални протоколи за сигурност, одобрени от компетентните власти;

- влизане в страната по неотложни причини, вкл. за международни спортни събития, след разрешение от страна на Министерството на здравеопазването и при представяне на отрицателен тест.

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата