Quantcast
Англия отлага с месец разхлабването на мерките срещу COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Англия отлага с месец разхлабването на мерките срещу COVID-19

В Русия също налагат ограничения заради нарастващия брой заразени
Обновена
809
 БГНЕС

Повечето действащи правила за ограничаване на пандемията ще останат в сила още четири седмици въпреки планираното разхлабване от 21 юни. Това съобщи BBC, като се позова на правителствени източници. Властите предвиждаха от 21 юни да паднат всички законови ограничения за социални контакти. Отлагането на това решение може да означава, че ограниченията за капацитета на спортните зали, кръчмите и кината ще останат в сила, а нощните клубове ще останат затворени.

Премиерът Борис Джонсън трябва да потвърди отлагането по време на пресконференция, допълва BBC.

Удължаването на срока ще бъде подложено на гласуване в Камарата на общините този месец и може да предизвика отпора на консерваторите.

Правителственият план предвиждаше премахване на всички ограничения. Много учени обаче призоваха за отлагане на повторното отваряне, за да се даде възможност на повече хора да се ваксинират и да получат втората си доза на фона на нарастващите случаи на варианта "Делта" (т.нар. индийски вариант).

Министърът на здравеопазването Едуард Аргар казва пред BBC, че не може да потвърди отлагането преди изявлението на министър-председателя, но че има "тревожно увеличение" на случаите на варианта "Делта" и броят на хоспитализираните започва да се увеличава. Най-тежките случаи са сред неваксинирани хора или такива, които са само с една доза, каза той. По думите му при сегашните темпове на ваксиниране, за четири седмици ще могат да се поставят близо 10 милиона втори дози, за да се увеличи защитата.

Увеличаването на новозаразените в Русия стана причина столицата Москва да удължи т.нар. неработни дни до 20 юни. В Санкт Петербург, втория по големина град, също бяха въведени мерки, съобщава "Дневник". В Москва се ограничава работното време на кафенета и ресторанти, спортни площадки в парковете няма да могат да се ползват, затварят хранителните обекти в търговските центрове. Под заплаха от глоба се забранява сядането на пейки.

Кметът на Москва Сергей Собянин обясни, че има много тежко болни в последните дни. Само на 12 юни в столицата са регистрирани над 6700 новозаразени, рекорд от декември миналата година. В Санкт Петербург спират развлекателните събития в заведенията, затварят детските кътове в ресторанти и кафенета и затварят хранителните обекти в търговските центрове, от 14 юни посетители във фен зоната на европейското първенство ще трябва да носят маски, препоръчва се дистанционна работа. Някои експерти свързват ситуацията в Русия с ниския дял ваксинирани.

Още

До края на август в България ще има по 1000 нови случая ковид на ден

03.08.2021

Обновена

2509
Pfizer/BioNTech и Moderna са повишили цените на ваксините в ЕС

02.08.2021

579
СЗО предупреди за появата на по-опасни щамове на коронавирус

02.08.2021

3928