Quantcast
Преброителите се познават по маските | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Преброителите се познават по маските

Проверете дали анкетьорът, позвънил на вратата ви, има служебна карта със снимка
441

Кампанията за преброяване на населението е в разгара си. Значителна част от българите вече отговориха сами на въпросите онлайн - през електронната система на преброяването. Други очакват да бъдат посетени вкъщи от преброител, с чиято помощ ще попълнят анкетните карти.

Преброителите вече започнаха обхода на разпределените им участъци в цялата страна. Те ще посещават домакинствата, които не са се възползвали от електронния начин или пък не могат да се справят с попълването на въпросника онлайн. Посещенията на анкетьорите ще продължат до 3 октомври, като работното им време е между 8:00 и 20:00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Но как да сме сигурни, че човекът, който звъни на вратата ви, е истински преброител? Националният статистически институт разпространи полезна информация в отговор на този въпрос: 

Първо – преброителят задължително трябва да се представи и покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ.

Второ – преброителят трябва да ви уведоми ясно за целта на преброяването и да ви представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването.

Трето – ако изпитвате съмнение относно легитимността на анкетьора, може да се обадите на телефон *2021. След като продиктувате имената и служебния номер на преброителя, оператор ще извърши проверка дали наистина това е преброителят за вашия участък. 

Четвърто – всеки анкетьор има синя маска, на която е изписано „Преброяване 2021“.

 

Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование, уверяват от НСИ. И напомнят, че чрез електронната система можете да се преброите само от български IP адрес. Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви отменят.

 

---

Към 6:00 ч. на 19 септември през електронната система са се преброили 1 471 382 души, които живеят в 646 077 домакинства. Области - отличници по процент на е-преброените, са София, Варна, Габрово и Русе.

Ключови думи:

спести, преборяване

Още

7 съвета по време на пазаруване в Черния петък

26.11.2021

259
Какво да правим, когато пералнята отказва

19.11.2021

1075
Заделяйте буферна сума, покриваща разходите ви за поне 3 месеца

12.11.2021

3085