facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Можете да замените нежелания подарък с ваучер

Засега само онлайн търговците са задължени да връщат пари за неодобрени стоки
179
 Pixabay

Пълният с празници декември отмина, задават се нови поводи да получаваме подаръци. Но какво да правим с предмети, които сме получили, а не ги харесваме или просто не са ни нужни? Ето съветите на Европейския потребителски център в България.

Ако подаръкът е купен на място от магазин, в 27 от държавите в ЕС нямате право да го върнете само защото не ви се нрави. Единствено в Литва клиентът може да занесе нежеланата стока на касата не по-късно от 14 дни след покупката и да получи паричната равностойност.  

Но във всички държави от ЕС по-големите вериги като жест на добра воля връщат пари, дават ваучер или заменят нехаресвани артикули. В България срокът за това е един месец от покупката на продукта. Най-добре проверете на сайта на фирмата общите й условия или директно попитайте в магазина. 

Ако подаръкът е бил купен онлайн, положението е друго - навсякъде в ЕС можете да го върнете в рамките на две седмици, без да посочвате причина. Все пак има и особени случаи - ако например защитната найлонова опаковка на видеоигра на CD е отстранена, дискът се счита за използван и правото на отказ вече не важи. Същото се отнася и за разпечатан крем, отворен парфюм, епилатор, кутия бонбони - по хигиенни причини.

Когато връщате стоката, използвайте по възможност оригиналната опаковка или поне се уверете, че няма риск от счупване или смачкване при транспортиране. Ако има щети при превозването на изделието, ще е много трудно да ви бъде възстановена пълната сума.

Възможни са две засечки, когато връщате или сменяте стока.

Първо, трябва ви доказателство за покупката - разписка, касова бележка, извлечение от кредитна или дебитна карта. Това означава, че трябва да помолите човека, който ви е направил подаръка, за такова доказателство, което е малко неловко. 

Второ, често подаръците са купени преди повече от месец и тогава поради изтичане на срока не можете да ги върнете. Ако пуловерът ви е тесен, обувките не са вашият номер или парфюмът е прекалено сладникав, можете да ги дадете за благотворителност или да пробвате да ги продадете в интернет.

Можете да посетите за повече информация сайта www.ecc.bg

Ключови думи:

спести
Все още няма коментари

Още

Пестите ли бели пари за черни дни

13.03.2020

719
Сешоарът топи шоколад и отлепва стикери

06.03.2020

491
Πpoдaвaтe имoт? Eтo няĸoи cъвeти

28.02.2020

1029

Влез или се регистрирай за да коментираш

×