Quantcast
С LED крушки се пестят 20% от сметката за осветление в дома | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

С LED крушки се пестят 20% от сметката за осветление в дома

955

Едно просто решение за икономия на енергия у дома препоръчва асоциация "Активни потребители" - ползването на светодиодно осветление, или т.нар. LED крушки. От асоциацията са сметнали, че те намаляват с до 36 лева годишната сметка за ток. Докато домакинствата със стандартни електрически крушки, тези с нажежаема жичка, плащат 20% повече за осветление на дома.

Макар LED крушките да са по-скъпи, те имат по-малък волтаж, т.е. черпят по-малко електричество. А в същото време имат по-голяма трайност.

Ето някои от техните предимства:

  • Използват само 5 вата мощност вместо 40, но осигуряват същата осветеност на помещенията в дома.
  • Имат живот от 20 000 часа – 10 пъти повече от стандартната крушка.
  • Минимална топлинна мощност, за разлика от лампите с нажежаема жичка, при които около 90% от мощността отива за отделяне на топлина.
  • По-ниско отделяне на инфрачервени и ултравиолетови лъчи, което означава по-нисък риск от пожар, особено в сравнение с халогенните лунички.
  • С LED крушките можете да изберете цвета на светлината в помещението.
  • Светодиодите имат много малки размери, което позволява вграждането им в различни по размери и форми тела.
  • Те са по-щадящи към околната среда - издържат по-дълго, не водят до вредните емисии на CO2, както и не съдържат токсични материали.

Недостатъци

LED крушките са по-скъпи и подмяната на конвенционалните осветителни тела в един апартамент може да надхвърли 100 лв. Търговците обаче често предлагат промоции, които чувствително намаляват цената. Възможни са проблеми със съвместимостта със съществуващите лампиони при преоборудването. 

По-високите температури сериозно увреждат светодиода, затова използването на LED крушките трябва да е по предписание на производителя. Например LED крушка Е27, която е предназначена за домашна употреба, не е препоръчително да свети повече от 4 часа без прекъсване на денонощие. В противен случай се съкращава животът ѝ. 

LED крушките са много чувствителни към промяна на напрежението, която предизвиква голяма промяна в силата на тока. В България колебанията в напрежението на енергопреносната мрежа са сериозен проблем за някои райони на страната. Това води до „пробиване“ на електронните компоненти, които защитават светодиода, и той изгаря. Евтиното LED осветление страда най-често от този проблем.

Ключови думи:

спести, LED крушки

Още

Преброителите се познават по маските

24.09.2021

208
Дайте нова работа на старата четка за зъби
Как да познаем прясно ли е месото

03.09.2021

16340