Медия без
политическа реклама

Изхвърлете тези 10 неща, които задръстват дома ви

Ако искате чиста и подредена къща, разделете се със старите кабели, издрасканите тигани, пукнатите чаши и самотните чорапи

06 Авг. 2021

Безпорядъкът у дома е вреден за здравето - освен че създава проблеми с хигиената, кара ни да се чувстваме безпомощни и докарва стрес. Затова е добре периодично да разчистваме и ето с кои вещи може да започнем:

В днешно време технологиите и устройствата толкова остаряват, че неусетно домът ни се превръща в "гробище" за непотребни телефони, зарядни устройства, кабели и т.н. Най-добре е да изхвърлим старите телефони, зарядни и прочее, а те могат да живеят нов живот под друга форма, след като бъдат рециклирани.

Често трупаме козметика и забравяме, че кремът и червилото си имат срок на годност. Задължително е да изхвърляме старите запаси не само за да отворим място, но и защото те си губят качествата и дори могат да причинят алергия.  

В почти всеки дом има купчини от стари  вестници, списания, брошури. Обикновено те стоят безполезни и само трупат прах. Мястото им е в контейнера за хартиени отпадъци, откъдето ще отидат да рециклиране. 

Изпитание за всяка домакиня е да комплектува чорапите след пране. Ако до седмица вторият чорап не изскочи от някъде, просто изхвърлете самотния екземпляр. 

Бельото не е вечно. Ако ластикът на боксерките вече не е стегнат, ако презрамката на сутиена липсва, ако видите дупчица или износване, просто е време да се разделите с тях. Това важи за чорапите, блузите и т.н.  

Колкото повече подправки в кухнята, толкова по-добре? Не е така. Запасите трябва периодично да се обновяват, а шкафовете да се почистват, защото остарялото съдържание в опаковката губи качествата си, а освен това може да завъди молци и други вредители.

Понякога домът ни се оказва пълен с чаши - за кафе, вода, чай, вино. С времето от сервизите остават единични бройки, а понеже често купуваме или ни подаряват нови, шкафовете буквално се задръстват от стъкло и порцелан. Разделете се с по-старите и самотни екземляри. 

Пукнати пластмасови купи, очукани тигани, издраскани тави - мястото им е при отпадъците, особено на металните съдове, защото драскотините често откриват слой, който не трябва да влиза в контакт с храната. 

Много хора си взимат малки шампоани, сапунчета и лосиони от хотела, в който са били на почивка или в командировка. Обикновено тези "сувенири" само задръстват шкафа в банята - дори и след като годността им е изтекла. Изхвърлете и тях, и старите гъби и четки, които задържат влага и стават развъдници на бактерии.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

спести, джаджи

Още по темата