Quantcast
Хладилникът "пише" 12% от сметката за ток | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Хладилникът "пише" 12% от сметката за ток

Неправилната употреба на битовите уреди вдига разходите за електроенергия
1 322
 Pixabay

Кухненските уреди, които надуват сметката за ток, са хладилникът, абсорбаторът, електрическата печка и електрическите чайници. Ето съветите на Асоциация "Активни потребители", с които разходите за електроенергия лесно могат да бъдат намалени: 

Домашният

хладилник

заема 12% от крайната сметка за ток. За да намалите консумацията му на електроенергия, не го претоварвайте с храна и го размразявайте редовно. Натрупването на лед повишава значително  консумацията на енергия. Поддържайте камерата пълна – дори с бутилки вода – това пести енергия.

Премествайте замразените храни в хладилната част в нощта преди да ги сготвите.

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника за по-ефективен въздухообмен. Ако е замърсена, това може да качи разхода с цели 30%.

За да избегнете огромни сметки за енергия, трябва правилно да използвате и кухненския

аспиратор

Включете вентилацията едновременно със започването на готвенето. Можете да изключите аспиратора 5-10 минути след всички активни действия в кухнята. Но не по-късно.

Електрическата печка

- поради бавното нагряване, което увеличава времето за готвене, също може да причини надуване на сметките. Трябва да изберете тенджери и тигани, които „пасват“ на котлоните – не по-големи и не по-малки от тях. Освен това консумацията на енергия се влияе и от степента на чистота на плота.

Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до загуби от над 15%.

Гответе с капак и на по-ниска степен на котлона. Използвайте тенджери под налягане – те дават икономия до 20%. Обмислете инвестиция в индукционен котлон – готвенето чрез индукция е по-енергийно ефективно. 

Използвайте остатъчната топлина на

фурната

Изключете я 10 минути преди край на времето за печене, за да спестите до 20% от енергията за приготвяне на храната. Не по-лоши резултати ще постигнете и с изключване на котлоните 5-10 минути преди окончателното приготвяне на ястието.

Електрическите кани 

също консумират много енергия. Не загрявайте вода, ако няма да я ползвате веднага.

 

 

Ключови думи:

спести

Още

Душ вместо вана ни спестява 6 кубика вода месечно

01.07.2022

236
Лихвата по кредитите зависи и от професията

17.06.2022

620
Банкоматът глътна картата. Ами сега?