facebook
twitter

Автомобили

Започна битката на батериите

За фирмите основна роля вече играе еднократният пробег на електромобилите
2 055

Автомобилната индустрия се променя напълно, а след пандемията от коронавируса тя със сигурност вече няма да е същата. Производителите са поставени в много трудно положение, тъй като трябва да компенсират щетите от кризата и в същото време да продължат да внедряват нови технологии. А като споменаваме технологии, най-важният автомобилен сегмент в момента изглеждат електромобилите.

Основна роля при тях играе батерията, като надпреварата вече е кой ще направи по-мощен и по-сигурен акумулатор, за да осигури и по-голям еднократен пробег. Интересното е, че точно по време на кризата с коронавируса се появиха няколко нови разработки в тази насока.

Най-важната е на производителя на електромобили Tesla, който през 2021 г. ще започне да поставя нова батерия на най-достъпната си кола – Model 3. Тя

 

ще струва по-малко от $100 на 1 кВт/ч,

 

а това означава, че цената ѝ при капацитет от 100 кВт/ч ще бъде по-малка от $10 000. Съответно това ще позволи сериозно намаляване на стойността на самия електромобил.

За сравнение, в момента стойността на акумулаторите, които използва Porsche за своя първи електромобили – Taycan, е $200 на кВт/ч, докато батериите за BMW i3 излизат $253 за кВт/ч (по данни на Businessinsider).

Нивото "100 долара за 1 кВт/ч" е една от най-старите цели, които са си поставили повечето производители. Счита се, че именно неговото постигане ще позволи за масовото навлизане на електромобилите на пазара, тогава цената им ще бъде съпоставима с тази на колите с бензинови и дизелови мотори (според данни на New York Times Volkswagen е достигнал тази стойност при ID.3).

Новата батерия на Tesla би имала още едно много важно предимство. Според Илон Мъск с нея електромобилите ще могат да изминават общо 1,6 млн. км, което на практика ще ги направи "вечни". В компанията планират с тези акумулатори да излязат на енергийния пазар, като така Tesla ще затвори цикъла - ще произвежда електромобили и батериите за тях. А батериите биха имали и двойна функция - през нощта ще зареждат енергия по евтината тарифа, а денем може да я "продават" по скъпата.

Едновременно с това корейските фирми Hyundai и Samsung обявиха, че обединяват усилията си за създаване на електромобили с голям еднократен пробег – около 800 км. Още през март Samsung показа високопроизводителна твърдотелна батерия, която може да осигури изминаването на това разстояние с едно зареждане. А броят на циклите за зареждане при нея превишава 1000.

В момента Hyundai използва за електромобилите и хибридите си батерии на LG Chem и SK Innovation. Засега не се съобщават срокове, в които новите коли на ток на корейската марка с голям пробег ще бъдат готови. Сега електрическият модел на Hyundai с най-голям пробег е кросоувърът Kona, който изминава 415 км по цикъл EPA.

И докато корейците обещават 800 км без зареждане, китайската компания WM Motor вече представи такъв седан. Очаква се, че в близко бъдеще той ще попълни продуктовата линия на марката, която вече включва два кросоувъра - Weltmeister EX5 и Weltmeister EX6 Plus.

Сериийният Weltmeister Maven, както е наречен моделът, трябва да се появи официално през 2021 г. и се очаква да е 

 

сериозен конкурент на електромобилите на Tesla.

 

Китайският седан има едно голямо предимство пред американската марка - пробегът му е 800 км по цикъла NEDC. Това е със 125 км повече от Model 3 Long Range на Tesla във версията със задвижване на задните колела. Компанията посочва като плюс и добрата аеродинамика на модела си - коефициентът на челно съпротивление е 0,23.

Друга китайска компания - BYD, на свой ред обяви, че пуска на пазара в Европа електрическия си премиум-седан Han EV. Той е получил "неубиваемата" Blade Battery, като може да се похвали и с впечатляваща динамика – 3,9 секунди от 0 до 100 км/ч. Базовата версия предвижда един електромотор (мощност 222 к.с. и максимален въртящ момент 330 Nm), който да бъде монтиран на предната ос. Батерията с капацитет 65 кВт/ч осигурява пробег от 506 км по стандарта NEDC.

Средният вариант ще има същата мощност, но батерията му ще е със 76,8 кВт/ч, което трябва да стигне за пробег от 550 км. Топверсията на седана е оборудвана с два електромотора с комбинирана мощност 494 к.с. и въртящ момент 680 Nm. Тя ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, а пробегът с едно зареждане е 605 км.

Главното предимство на BYD Han EV са инвертор от карбид и литиево-желязо-фосфатна батерия Blade Battery с невероятна издръжливост. От компанията твърдят, че тя е минала през серия от интензивни тестове, при които е удряна, пробивана с пирони и нагрявана до 300 градуса по Целзий. В нито един от случаите батерията не се е взривила или запалила.

Още

Renault, Nissan и Mitsubishi си поделиха света на региони

29.05.2020

1129 1
Тотото обича Ford. Много!

23.05.2020

ГЕОРГИ ФИЛИПОВ

5814 6
50 000 автомобила напускат София за празничните дни

22.05.2020

904 14
×