Quantcast

Медия без
политическа реклама

През зимата климатикът на колата може да работи на отворен прозорец

Причините за това са чисто практически

17 Февр. 2023
Ползването на климатик при отворен прозорец през зимата има своите плюсове, но е въпрос на личен избор на шофьора.

През лятото някои собственици на автомобили използват единствено климатик за охлаждане на салона, докато други правят обратното - от страх да не настинат, те не включват климатичната система, предпочитайки да шофират с отворени прозорци. Има обаче и такива, които използат и двата метода, дори през зимата.

През топлия сезон използването на климатичната система с отворени прозорци на колата има своето логично обяснение. В крайна сметка климатикът "изсушава" въздуха, като причинява доста неприятно усещане в гърлото на шофьора и спътниците му. Съответно, отворените прозорци неутрализират този ефект и дори спасяват хората от риск да се разболеят.

В такива случаи човекът зад волана насочва дефлекторите на климатика към краката, създавайки прохлада под нивото на спуснатите прозорци, изпълвайки пространството с въздух с по-високо специфично тегло. И върху студените маси се образува топъл слой поради навлизането на чист въздух в кабината. Така водачът и пътниците се наслаждават на кислород, без да се лишават от охлаждащия ефект на климатика.

Редица експерти са склонни да вярват, че едновременното използване на климатика с отворени прозорци има пагубен ефект върху работата на климатичната система, като това значително намалява нейния ресурс. Вредно е обаче и шофирането без двигателят да е загрял, като и силното слушане на музика. Затова оставяме избора на самите собственици на автомобили.

Но защо шофьорите правят същото през студения сезон? Причините за това са няколко. Първо, по този начин можете бързо да изсушите интериора. Особено когато колата е пълна, а всеки от возещите се е с мокри обувки. Второ - за да се разтопи замръзналото стъкло. Трето – да се избегне ефекта на замъгляване.

Шофьорите също си свалят прозорците при включен климатик. Например, когато прозорците са напръскани с киша, активираният климатик изпълнява функцията на незабавно обдухване на предното стъкло. Също така подобен метод помага бързо да се освободи вътрешността на автомобила от неприятна миризма.

Въпреки това, дори през зимата, експертите не препоръчват да се използват и двете едновременно. Причината е същата - рискът от преждевременно износване на климатика. Което означава, че този метод може да има и негативни последици. В крайна сметка, и тук нещата опират до личен избор.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?