Медия без
политическа реклама

Дългото бездействие уврежда колата

Изтощаване на акумулатора и корозия по спирачните дискове са само част от последствията

22 Септ. 2023
По-дълъг период без движение води до редица нежелани последствия.
По-дълъг период без движение води до редица нежелани последствия.

Честите летни пътувания с кола приключват в началото на септември и след това много от автомобилите ги очаква дълъг принудителен престой. Но той всъщност въобще не им се отразява добре.

 

Акумулатор

След няколко седмици бездействие акумулаторът може да се изтощи. Ако вече не е нов и е работил няколко години, тогава, поради повишеното вътрешно съпротивление, зарядът започва да пада. По време на летни пътувания честите натоварвания на генератора и батерията може да доведат до намаляване на живота на батерията и дори кратък престой в началото на есента може да доведе до неочаквана загуба на заряд, особено ако вече е имало студове през нощта.

Ето защо, преди колата да се остави дългосрочно без да се кара, е добре акумулаторът да бъде максимално зареден. Това може да стане с многочасово шофиране на по-голямо разстояние или със зарядно устройство. Но по-добрият вариант е да се купи нов акумулатор, още когато старият прояви първи признаци на нестабилна работа.

 

Масло

Когато двигателят не работи дълго време, маслото се стича в картера и оставя вътрешните повърхности на мотора и трансмисията незащитени. През студените нощи росата покрива металните стени с безброй капчици вода. По някои части се появяват леки петна от ръжда, които може да се превърнат в по-голям проблем. По принцип вътрешността на двигателя винаги трябва да е покрита с тънък слой масло, което налага по-честото му стартиране.

Недостигът на масло след една седмица бездействие води също така до повишено износване на триещите се части по време на студен старт. Маслото се изпомпва отново през системата за смазване, но това отнема време и за първите няколко секунди двигателят работи практически на сухо и се износва. Това е особено опасно при температури под 5 Со, когато вискозитетът на лятното масло намалява.

Съвременните двигатели се характеризират с висока консумация на смазочна течност. При дълги периоди на бездействие се активират r окислителни процеси вътре в двигателя. Ако  вече има отлагания по вътрешните повърхности на клапаните, тогава има голяма вероятност след седмица бездействие те да започнат да се окисляват.

В допълнение, маслото напуска компенсаторите на хидравличните клапани, което също води до увеличаване на съпротивлението и отслабване на обтегачите на ремъка за синхронизация. Ето защо стартирането на стар двигател след дълъг период на бездействие е свързано с редица рискове.

 

Ръжда по спирачните дискове

Ако след дъжд оставите кола с мокри спирачки за няколко седмици без шофиране или дори в локва, има голям риск да се появи ръжда по спирачните дискове. Първоначално това ще бъде светлочервено покритие. След това почернява и с времето се образува кора. Всъщност това е смъртна присъда за спирачните дискове. Няма смисъл да се надявате, че покритието ще изчезне, докато карате.

Дългите периоди на престой невинаги се отразяват добре на работата на спирачните механизми. Твърдостта на спирачните накладки не е достатъчна, за да се справи с червеното покритие. Ако собственикът не премахне ръждата, тогава корозията ще започне да унищожава накладките. Едрозърнестите оксиди ще работят като шкурка и постепенно ще отрежат фрикционния слой, което ще доведе до рязко намаляване на експлоатационния живот на накладките. В този случай ще трябва да смените и дисковете заедно с накладките.

 

Климатик

Климатикът не трябва да се оставя безработен дълго време. Заедно с хладилния агент, в тръбопровода циркулира специално масло, което смазва помпата и тръбите. Смазването е необходимо и за компресора, който компресира газа и превръща хладилния агент в течност.

За пълното смазване на системата са необходими около 30 минути работа на климатика, като интервалите между пусканията не трябва да надвишават повече от 7 дни. В противен случай смазката по вътрешните повърхности ще изсъхне и тръбите ще се покрият с конденз. Тогава ще има ръжда. Уплътненията ще изсъхнат, заплашвайки да загубят уплътняващите си способности. Тогава съществува риск от изтичане на хладилен агент. Като цяло, колкото по-често и по-последователно работи оборудването, толкова по-малко проблеми има с него.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата