Медия без
политическа реклама

Бумът на електромобилите ще повтори този на интернет

14 Юни 2021

Може ли интернет инвазията отпреди две десетилетия да посочи начина, по който ще навлязат масово електрическите автомобили? Според главния кореспондент на Би Би Си за околната среда - Джъстин Роулат, отговорът е "да".

"Случващото се в автомобилната индустрия не е просто промяна в потребителското търсене, а технологична революция. Изглежда повечето производители споделят това мнение и затова бързо се насочват към EV модели. Това ускорява смъртта на двигателя с вътрешно горене, като някои компании вече се отказват изцяло от него", твърди Роулат.

Експертът посочва и конкретни примери - General Motors обяви, че ще премине изцяло на електромобили до 2035 г., а Ford планира всички превозни средства, продавани в Европа, да бъдат електрически до 2030 г. От своя страна Volkswagen вече обяви, че 70% от продажбите трябва да бъдат на коли на ток през 2030 г. Jaguar пък смята да се откаже от двигателите с вътрешно горене през 2025 г. Lotus ще стори същото през 2028 г., а Volvo – през 2030 г.

"Има основателна причина за масовия отлив от бензиновите двигатели. Въпреки общия спад на продажбите на автомобили с 1/5 по време на пандемията, продажбите на електромобили са се увеличи през 2020 г. с 43% - до 3,2 млн. бройки", изтъква Роулат.

Той прави и аналогия, припомняйки как през 1995 г. едва 16 млн. души са ползвали интернет. Техният брой през 2011 г. вече е бил 513 млн., а в наши дни достига 3 млрд. души. Това впечатляващо увеличение се дължи основно на по-ниските цени, които направиха компютърния хардуер по-достъпен. Същото в момента се отнася и за електрическите коли - доскоро те бяха прекалено скъпи заради високите цени на батериите, но това вече се променя.

"Преди 10 години един киловат/час на батерията струваше $1000, сега е $100. Прогнозите в момента сочат, че до 4 години броят на продажбите на електромобили ще се увеличи с 20%, а до 2030 г. - с 40%. Оттам нататък – през следващите 10 години, както може да се очаква, всеки нов автомобил в продажба, на практика ще бъде електрически. Ние сме в зората на еволюцията на електромобилите, но съвсем скоро това ще бъде усетено с пълна сила", допълва експертът по околна среда на Би Би Си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата