facebook
twitter

Автомобили

Автомобилният свят се прощава със създателя на Ford Mustang

На 95 години в САЩ почина легендарният мениджър Лий Якока
1 265
 ЕПА/БГНЕС архив
"Форд Мустанг" е легенда

Една от най-големите фигури в световната автомобилната индустрия - Лий Якока, почина на 95 години. Това е човек, създал легендарния Ford Mustang, както и минивановете на Chrysler - крайъгълни камъни в историята на тази промишленост.

Якока е роден през 1924 г., а кариерата си започва през 1946 г. - веднага след като завършва Университета в Принстън. Тогава постъпва на работа като инженер във Ford, където постепенно се издига. Пълното му име е Лидо Антъни Якока, но при разговорите с други хора умишлено го съкращава на Лий, тъй като американците асоциират "лидо" с публичен дом.

Постепенно Якока се издига до директор на компанията и под негово ръководство е разработен Ford Mustang - един от автомобилите, променили индустрията. И който до ден днешен е най-успешният в своя клас. По-късно Лий е в основата на създаването на моделите на Ford с малък обем на двигателя и предно предаване - като Fiesta например.

Методите му на работа, а и популярността му обаче не се харесват на собственика на компанията - Хенри Форд II, който го уволнява. Обяснението е: "Той стана по-известен от мен", но то не е най-вярното в случая. През 1973 г. на пазара се появява Ford Pinto, при който няколко години по-късно е открит сериозен проблем - резервоарът е така разположен, че при удар отзад може да се взриви. Якока знае за дефекта, но си премълчава. Скандалът избухва през 1978 г., когато Ford трябва да вкара обратно в сервизите си над 2 млн. автомобила.

Обществото се нуждае от жертва и Якока е уволнен. Без да се колебае, той приема офертата на големия конкурент Chrysler, който е на границата на фалита. Само за 3 години Лий измъква концерна от дъното, а след още четири успява да върне заема от 1.2 млрд. долара, който правителството на САЩ е отпуснало. Едновременно с това Якока дава на пазара в САЩ автомобила, от който се нуждае. Това е миниванът Plymouth Voyager/Dodge Caravan, който излиза на бял свят през 1983 г.

Гениалният мениджър е наясно, че на семействата в Щатите им трябва кола с големи размери, която да превозва повече хора. И миниванът, който по това време в Европа вече се предлага, е идеалното решение в случая. За него Якока използва изпитана рецепта, като залага на готова платформа, която е леко уголемена. Само за първата година са продадени над 1.5 млн. бройки, а Chrysler е не само спасен, но и минава в настъпление.

В началото на 80-те години на ХХ век Якока се превръща в една от най-големите знаменитости в Америка. Неговата снимка е на първа страница на списание Time, откъдето го обявяват за третия по популярност човек в света. Пред него са само папа Йоан Павел II и президентът на САЩ по това време Роналд Рейгън.

Затова и не е изненада, че когато през 1982 г. се налага ремонт на Статуята на свободата, задачата е поверена именно на Лий Якока. Задача му обаче е сложна - проектът трябва да бъде частно финансиран. За целта мениджърът основава фонд, който намира средства както от компании, така и от граждани. Само за година са събрани 500 млн. долара и в крайна сметка на 4 юли 1986 г. един от символите на Америка е открит отново.

Якока обаче не спира дотук, а ремонтира и Музея на остров Елис - първото място, където са се регистрирали пристигналите емигранти. Благодарение на това той попада под №18 в листата на най-успешните мениджъри в историята на САЩ. Пенсионира се през 1992 г., като след това написва няколко книги, от които се учи цяло поколение нови бизнес мениджъри в САЩ.

Ключови думи:

автомобили, Лий Якока
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Renault, Nissan и Mitsubishi си поделиха света на региони

29.05.2020

1744 1
Тотото обича Ford. Много!

23.05.2020

ГЕОРГИ ФИЛИПОВ

5848 6
50 000 автомобила напускат София за празничните дни

22.05.2020

906 14

Коментари

Forza NATO

Наистина легенда!

 

R.I.P.

fractal
снимка на fractal

Автомобила в наши времена е изчезналия Кивот известен от древността

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×