Медия без
политическа реклама

Задават се протести заради болничните

18 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
Илияна Кирилова

"Имаме готовност за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и организиране на масов, национален протест на работещите български граждани", обявиха от КТ "Подкрепа" по повод идеята на управляващите първият ден от болничните да не се плаща от никого и да остава за сметка на работещите.

От синдиката напомнят, че заедно с КНСБ са поискали среща с министър-председателя Бойко Борисов. Ако тя не се състои и/или подобно предложение бъде включено между първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното обществено осигуряване, ще последват протести, заявяват от "Подкрепа".

Според синдиката неплащнето на първия ден от болничните ще принуди гражданите да ходят на работа болни, което пък носи по-голям риск от развитие на епидемии. От "Подкрепа" смятат, че "от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да "спестяват" разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа.

Синдикатите смятат, че "реформа наистина се налага, но в обратната посока - на разширяване на периода, който се покрива от бизнеса". "Време е работодателите да поемат отговорността към собствените си служители, за да може държавният осигурителен фонд да си позволи увеличение на майчинството поне до размера на минималната работна заплата", посочват от "Подкрепа".

 

Още по темата