Медия без
политическа реклама

За разлика от прокуратурата съдиите одобряват съдебната реформа

10 Май 2024
Проектът за изцяло нов Закон за съдебната власт трябва да регламентира новите положения, въведени с промените в Конституцията.
Илияна Димитрова
Проектът за изцяло нов Закон за съдебната власт трябва да регламентира новите положения, въведени с промените в Конституцията.

За разлика от прокуратурите, Съюзът на съдиите в България излезе с положително становище за предложения в последните дни на кабинета "Денков" изцяло нов Закон за съдебната власт. "При изготвянето на становището е отчетено мнението на съдии от различни съдилища в страната, обобщено в проведено допитване", обясняват от най-голямата гилдийна организация.

Проектът трябва да регламентира новите положения в съдебната власт, въведени с промените в Конституцията. Едва след приемането на новия съдебен закон ще се пристъпи и към подмяна на Висшия съдебен съвет (вече ще има два съвета - съдебен и прокурорски) и на инспектората към него, които на практика в момента карат втори мандат, без да са избрани за това. Неизбирането на нов прокурорски съвет пък отлага за неопределено бъдеще и избора на титулярен главен прокурор. През юни ще стане година от уволнението на Иван Гешев, след което постът беше временно зает от Борислав Сарафов. Заради политическите турбуленции изобщо не е ясно какво ще остане от идеите в проекта и дали той няма да бъде основно прекроен. 

Седмица след встъпването на служебното правителство на Димитър Главчев срокът за обществено обсъждане на предложения нов Закон за съдебната власт беше удължен с 20 дни - от 16 април 2024 г. до 7 май 2024 г. с обяснението, че има "множество предложения, получени от органите на съдебната власт и съсловни организации на магистратите".

Междувременно Сарафов, както и редица прокуратури излязоха с остри критики към проекта. "В него са заложени противоконституционни норми и законодателни решения, които не могат да бъдат обяснени по друг начин освен като резултат от съзнателен и политически мотивиран стремеж за неравно третиране на съдиите и на прокурорите и следователите", смята например главният прокурор.

Предложените нови положения в статута на съдиите, прокурорите и следователите, както и електронното правосъдие са положителна стъпка за по-ефективно устройство и функциониране на съдебната власт, пишат обаче съдиите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата