facebook
twitter

България

За назидание районният съд потвърди глобата на Лозан Панов

312
Илияна Кирилова
Панов пледира сам в съда срещу глобата си.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е бил длъжен да декларира имуществото си за 2016 г. и пред Сметната палата, и пред Инспектората към Висшия съдебен съвет. Тъй като е пратил декларация само до инспектората, той виновно е нарушил установения ред на държавното управление и правилно е бил глобен за това с 1000 лева от Сметната палата. Това приема Ангел Павлов от Софийския районен съд, който потвърждава наказателното постановление на Панов.

Павлов е направил анализ на законите и стига до извода, че декларациите, подавани до Сметната палата и до инспектората, имат някакви разлики, затова и дублиращото деклариране не било лишено от смисъл.

Съдът признава, че на сайтовете на инспектората и на Сметната палата е имало подвеждащо съобщение, че магистратите вече декларират имуществото си само пред инспектората. Но това не оправдава нарушението, приема още районният съдия. Той не приема и тезата на Панов, че с глобата му се оказва натиск и се подронва авторитетът на съдебната власт. Магистратът развива тезата, че ако представителите на съдебната власт са недосегаеми за контрол от другите власти, то тогава ще се получи държава в държавата. Актът на съда се появи на сайта му във вторник следобед. Още в понеделник обаче системата показваше, че решение има, но не и какво е то. То обаче се оказа известно само на определени медии, близки до властта, които редовно пишат срещу критикуващия статуквото Панов.

 

БЕЗ АНАЛОГ

Решението на районния съд не е окончателно и адвокатът на Панов Александър Кашъмов каза пред "Сега", че ще бъде обжалвано. "Този казус е позорен за съдебната система - със съществуването си, с начина на развиването си", допълни той. И повтори, че се прави опит да бъде подкопан авторитетът и да бъде атакуван човекът, който се опитва да води системата към реформи. "Почти съм убеден, че аналози на това дело не могат да се намерят в нито една държава от ЕС", заключи Кашъмов.

Ключови думи:

Лозан Панов, глоба
Все още няма коментари

Още

Правосъдното министерство крие разговорите с ЕК
Льо Пен трябва да върне 300 000 евро на ЕП

23.05.2019

721 11
Данаил Кирилов предлага временно отстраняване на "тримата големи" в правосъдието

16.05.2019

Людмил Илиев

360

Влез или се регистрирай за да коментираш

×