facebook
twitter

България

Всеки сам ще решава как да се обучава срещу прането на пари

Не се изисква сертификат за завършен курс, обясняват от ДАНС
753
 Снимка: Архив
Следващата истерия пред ДАНС се очаква на 12 май, когато изтича срокът за представяне на вътрешните правила за контрол и предотвратяване на прането на пари.

Обученията по закона за прането на пари ще са формалност, за която само ще се трупа бумащина. Такива обучения трябва да проведат десетки хиляди организации - голяма част от бизнеса, кметовете, политическите партии, фондациите, спортните клубове, дори детските градини. И макар че вече се нароиха фирми, които предлагат обучение срещу заплащане, от ДАНС отговориха на в. "Сега", че всеки задължен сам определя вида, честотата и формата за провеждане на обучение, като се съобрази с дейността си, броя на служителите си, ангажирани в прилагането на мерките по закона, продуктите и услугите, които предлага, и т.н.

Обучението може да включва запознаване с нормативната уредба, с указания, полезни връзки, утвърдени образци, презентации и други материали, публикувани на сайта на ДАНС, както и с всякаква друга полезна информация по темата за прането на пари. "Не се изисква сертификат за завършен курс за обучение. Достатъчно е всяко задължено лице да документира по подходящ начин провеждането му. Например с протокол, присъствен лист или друго", пише в отговорите на агенцията. От там допълват, че няма изискване обучителите да са служители на ДАНС или да са обучени от агенцията, нито да притежават специален лиценз.

В някои структури все пак трябва да бъдат създадени специализирани служби, които да подготвят и изпълняват програмите за обучения. Става дума за БНБ, търговските банки, инвестиционните посредници и застрахователите. От агенцията уточняват, че тези задължени субекти вече са създали специализираните си служби и са пратили информация за това към финансовото разузнаване в ДАНС. 

Има и структури, за които създаването на специализирани служби е по желание. Такива са обменните бюра, лизинговите предприятия, пощенските оператори и др. При тях с обучението може да е ангажиран или управителят на дружеството, или определен от него служител.

До 15 февруари плановете за обучение трябваше да бъдат представени в ДАНС под заплахата от сериозни санкции. Тази формалност подлуди бизнеса и блокира деловодството и имейла на агенцията. Следващата истерия се очаква след два месеца, когато в агенцията трябва да бъдат представени и вътрешните правила за контрол и предотвратяване на прането на пари. Срокът за това изтича на 12 май.

БЕЗПЛАТНО

Лектори от финансовото разузнаване участват безвъзмездно в обучения и семинари, организирани от браншови организации, информират още от ДАНС. От агенцията дават за пример Института на дипломираните експерт-счетоводители, Националното сдружение "Недвижими имоти", Камарата на частните съдебни изпълнители и др. От агенцията пишат още, че изискването за провеждане на обучения не е ново. То е било залегнало и в стария закон срещу мръсните пари, който е в сила от 1998 г.

Все още няма коментари

Още

ДАНС: България е рай за облаги от престъпления и пране на пари

11.01.2020

1698 8
Борисов прие оставката на Нено Димов

10.01.2020

15171 45
ДАНС и МВР влизат във всички ВиК дружества в страната

10.01.2020

725 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×