Медия без
политическа реклама

Все повече наши студенти търсят инженерни специалности в чужбина

Българите са сред най-големите групи, обучаващи се в Холандия и Великобритания

Pixabay
Интересът към инженерните специалности в българските университети остава слаб за поредна година.

Все повече наши студенти кандидатстват в инженерни специалности в чужди университети. През последната година 30% от чуждестранните студенти в Европа, сред които и все повече българи, се насочват към такива програми. Това показва класацията на най-желаните специалности сред чуждестранните студенти в Европа, представена вчера от консултантска къща "Дарби" на прага на новата кандидатстудентска кампания в чужди вузове. Тазгодишното изложение за обучението в чужбина е на 21 септември в София, а на 29-и - във Варна.

Икономическите специалности продължават да са безспорен лидер по популярност (над 35% от кандидатите), но развитието на технологичния сектор и недостигът на адекватно подготвени специалисти отново насочва вниманието към инженерните специалности, обясняват образователните консултанти. На трето място по интерес са изкуствата и дизайнът, следвани от правото и компютърните специалности, които са отделени в самостоятелен клон, различен от инженеринг и технологии и заемащ дял от около 15% обучаващи се студенти. В топ 10 на най-желаните специалности сред чуждестранните студенти са още медицинските направления като здравни грижи и др., езиците, архитектурата, масовите комуникации и медицината и стоматологията.

Покачването на интереса към инженерните програми, и то в силни, технически университети, например е новост за Холандия, където групата на българските студенти вече е на 6-о място (България е източноевропейската страна с най-много студенти в Ниската земя). Те изместват програмите по изкуства и дизайн, които бяха популярни в предходните години. В Холандия отново най-много студенти избират да учат бизнес, мениджмънт и икономика, но на второ място като най-популярна специалност се нарежда психологията. Т.г. се отчита и ръст на заминаващите за класически, изследователски университети, които за първи път от 5 г. насам са малко повече от тези, избиращи вузове по приложни науки.

Интересът към кандидатстване на българските студенти в Дания леко намалява, най-вече заради свиване на приема на чужди студенти и по-трудните условия. Вместо това повече млади хора се ориентират към търсене на програми на английски език в други скандинавски страни - най-вече Швеция, където има ръст от 5% на международните студенти, но в повечето случаи на ниво магистратура. През последните години постоянно нараства броят на българските студенти в Германия и вече надхвърля 6840 души.

Въпреки Брекзит интересът към Великобритания не спада. Различното тази година е стремежът към презастраховане на българските младежи, които вече избират да кандидатстват в няколко държави едновременно. В момента на Острова има около 6 хил. български студенти. Точната обща бройка на избралите да получат висше образование зад граница българи обаче не е известна, тъй като въпросните данни се събират от различни институции и не са пълни.

 

ТЕНДЕНЦИИ

Образованието вече не е приоритет само на ученици и студенти. Много изявени професионалисти в различни сфери продължават да се квалифицират. Нуждите на работещите професионалисти стават все по-значим фактор и вече са приоритет за много от прогресивните учебни заведения, които модифицират програмите си, като предлагат повече онлайн модули и гъвкави форми на обучение.

Още по темата