Медия без
политическа реклама

ВАС продължава да протака делото "Цумгейт"

Подробностите от проверката на инспектората срещу Лозан Панов се оказаха "служебна тайна" дори и за него

Илияна Кирилова
Сотир Цацаров вероятно ще приключи 7-годишния си мандат, без да стане ясно как точно е проверен по скандала "Цумгейт".

Процесът за публичност на информацията по скандала "Цумгейт" продължава да се протака във Върховния административен съд (ВАС). Така няма никакви изгледи скоро да станат ясни аргументите, с които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) прекрати проверката по случая срещу главния прокурор Сотир Цацаров през лятото на 2017 г. Мандатът на Цацаров изтича след по-малко от година.

На първа инстанция в. "Сега" спечели делото за достъп до обществена информация и Административният съд в София нареди на главния инспектор Теодора Точкова да предостави акта от проверката, както и материалите по нея. След като провериха Цацаров, инспекторите стигнаха до извода, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на главния прокурор - визитата му в ЦУМ в офиса на Георги Гергов от БСП. По време на срещата на издателя на в. "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика.

От инспектората обаче обжалваха решението на първата инстанция и така през септември 2018 г. процесът стигна до ВАС. Все още обаче съдът не го е разгледал по същество, защото различни тричленни и петчленни състави се занимават единствено с въпроса дали от инспектората са подали правилно жалбата и дали ВАС не трябва да прекрати делото, вместо да се занимава с него.

Стигна се дори дотам Точкова да опитва да притиска съдиите от ВАС да си правят отвод по делото, защото четат публикациите на вестника. Според адвокат Александър Кашъмов, който води делото за достъп до информация, този довод на Точкова е злоупотреба с право, пренебрежение към установения правов ред и незачитане на авторитета на съдебната система. А тезата й за липса на безпристрастност е неоснователна и абсурдна. Инспекторката, която за втори път иска отводи по делото, всъщност опитва да си избере съдии, които да разгледат казуса, допуска той.

На 10 април петчленен състав на ВАС, в който влизат Любомир Гайдов, Николай Гунчев, Росен Василев, Сибила Симеонова и Юлия Тодорова са върнали делото на тричленен състав, който преди това го беше прекратил и така Точкова трябваше да даде информацията. Според петчленката обаче процесът трябва да се гледа. Съдия Гунчев е подписал с особено мнение, защото не е съгласен с колегите си. Според него процесът е трябвало да бъде прекратен.

 

СКРИТО-ПОКРИТО

Оказва се, че от ИВСС крият актовете си дори и от самите проверявани. Или поне така се случи с проверката срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той поиска да получи пълното решение на инспекторите, с което беше оневинен в проверката за накърняване престижа на съдебната власт. Панов беше само уведомен с писмо, че проверката срещу него е прекратена, тъй като няма данни за извършени нарушения. От инспектората са отговорили на Панов, че законът ги задължава само да го уведомят за резултата. Всичко друго било служебна тайна.

Още по темата