Медия без
политическа реклама

Върховни съдии са под натиск по делото "Цумгейт"

Теодора Точкова иска пореден отвод на трима магистрати с мотива, че четат вестници

ИВСС
Главният инспектор Теодора Точкова прави всичко по силите си, за да крие проверката по "Цумгейт" - поне докато Сотир Цацаров е начело на прокуратурата.

Шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова настоява, че съдиите от Върховния административен съд (ВАС), които се занимават с казуса за достъп до информация по скандала "Цумгейт", е трябвало да си направят отвод, а не да го прекратят.

Основният й довод е, че Диана Добрева, Виолета Главинова и Еманоил Митев не са безпристрастни, защото се били повлияли от статия на в. "Сега" "ВАС осигури спокойствие на Цацаров по "Цумгейт" . Материалът според Точкова е преднамерен и след като са го прочели, съдиите са прекратили делото в закрито заседание, вместо да го разгледат на 22 януари 2020 г., за когато първоначално беше насрочен процесът. По това време вече ще е изтекъл мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров, който е главният участник в казуса.

Всичко това се разбира от жалбата на Точкова срещу прекратяването на делото от тричленен състав на съда. Сега то е при петчленен състав. Ако той потвърди прекратяването, това означава, че Точкова губи делото и ще трябва най-сетне да оповести проверката по "Цумгейт", която не намери никакъв проблем, че Цацаров е отишъл в кабинета на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, за да се срещне с издателя на "Сега" Сашо Дончев, който обяви, че му е оказан натиск. Казусът "Цумгейт" е във ВАС от септември 2018 г., след като "Сега" спечели на първа инстанция делото за достъп до акта от проверката срещу Цацаров, както и всички материали по нея. 

Според адвокат Александър Кашъмов, който води делото за достъп до информация, доводът на Точкова е злоупотреба с право, пренебрежение към установения правов ред и незачитане на авторитета на съдебната система. А тезата й за липса на безпристрастност е неоснователна и абсурдна.

Инспекторката, която за втори път иска отводи по делото, опитва да си избере съдии, които да разгледат казуса, допуска той. Адвокатът напомня, че по закон главният инспектор има правомощия да контролира съдиите и затова трябва да се въздържа от нападки срещу тях. "Използването на служебното положение за постигането на частни цели, каквато е защитата в съдебно производство, в което главният инспектор е страна, е недопустима проява на конфликт на интереси", пише Кашъмов. Той моли петчленният състав на съда да отхвърли опитите на Точкова за "злоупотреба с права в защита на непрозрачността и непочтеността в тази така важна за самото съществуване на демократичното общество система".

 

ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС

Публикацията не може да е от значение за безпристрастността на съдия, а още по-малко на трима върховни съдии, настоява още адвокатът. Той се позовава на практика на съда в Страсбург, че публикации по дадено дело биха могли да са от значение за повлияване върху съдебни заседатели, но не и върху съдии. "Делото е от обществен интерес и се отнася до важен за почтеността на съдебната система и висшите служители в нея казус", пише още Кашъмов. 

Още по темата