Медия без
политическа реклама

Проверките срещу Лозан Панов останаха с една по-малко

Инспекторатът на ВСС скри и от председателя на Върховния касационен съд защо го оневинява

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лозан Панов

Проверките срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов останаха с една по-малко. Изненадващо Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който обикновено не се противопоставя на конюнктурата, прекрати проверката срещу Панов за накърняване престижа на съдебната власт. Ако инспекторите бяха приели, че Панов е компрометирал независимостта на апелативните спецсъдии по мярката за неотклонение на бившата кметица на жк"Младост" и заместничката й, това щеше да е перфектен повод за ВСС да започне производство по отстраняването му като председателя на върховния съд. 

Инспекторатът е приел, че няма достатъчно данни Панов да е извършил нарушения, съобщиха оттам. Какви са мотивите на инспекторите остава тайна. От институцията на Теодора Точкова не публикуваха доклада от проверката. Не са го предоставили и на Панов. По закон той само се уведомява за резултата и остава с петното на проверяван и без възможност да разбере какво значи "липса на достатъчно данни". Освен това практиката на инспектората остава скрита за магистратите и обществото. По същия начин скрита остана и проверката, оневинила главния прокурор Сотир Цацаров по скандала "Цумгейт". За публичността й "Сега" води дело срещу инспектората, което спечели на първа инстанция. Пред "Сега" от инспектората обясниха, че проверката е служебна тайна.

Съдия № 1 е недолюбван от статуквото в съдебната система и е в постоянен конфликт с него. Отдавна се говори, че се готви процедура по отстраняването му от поста. Срещу него останаха да висят проверката на антикорупционната комисия, както и поредна данъчна ревизия. Те също могат да се ползват като повод за отстраняването му. В кампанията срещу Панов са впрегнати и всички близки до властта медии.

Инспекторатът се зае да го проверява по нареждане на съдийската колегия на ВСС. Поводът беше проверката, която Панов възложи на делата за мерките за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в апелативния спецсъд. Ревизията в спецсъда откри нарушения, но за тях никой не понесе отговорност. Съдебният съвет помилва и шефа му Георги Ушев, за когото беше установено, че е ходил в кабинета на съдията от долната инстанция по делото "Иванчева", за да подсигури бързото придвижване на прокурорските искания по него. Но пък кадровиците без колебания организираха поредната проверка срещу Панов.

КАДРИЛ

Инспекторската проверка срещу Панов трябваше да приключи още на 20 март, но докладът е приет на 1 април. Междувременно депутатите дадоха кариерен бонус на главния инспектор, както и на всички членове на инспектората. След края на мандата си те ще могат да изберат къде в съдебната система да се върнат. Така на Точкова например няма да й се налага да се върне в Административния съд в Хасково, където работеше преди. Вече се появиха съмнения, че поправките се правят, за да може Точкова да се оттегли предсрочно, но добре трудоустроена. Друга теория от Съдебната палата е, че Точкова и главният прокурор Сотир Цацаров ще разменят постовете си, тъй като неговият мандат изтича след по-малко от година.

Още по темата