Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВАС отхвърли жалба на екосдружение срещу пътен възел на "Струма"

19 Май 2023
АПИ

Върховният административен съд остави без разглеждане искането на "Сдружение за дива природа Балкани" за спиране на строителството на пътен възел от автомагистрала "Струма". Според съобщение на ВАС, върховните магистрати приемат, че оспорващото сдружение няма качеството на заинтересовано лице.

Коалицията ПП-ДБ публикува позиция, разбиваща уверенията на служебния министър Иван Шишков, че прави героични усилия да "спасява" финансирането и довършването на магистрала "Струма".

Атаката беше срещу разпореждане за допуснато предварително изпълнение на Разрешение за строеж  на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Разрешителното се отнася за строеж на малка част от трасето – пътен възел в края на автомагистрала „Струма“ в посока Кулата - София.

В началото на седмицата регионалният министър Иван Шишков връчи на българо-португалски консорциум разрешението за строеж, с което започна доизграждането на пътен възел кресна и обходния път около града. Това в никакъв случай не предопределя трасето на магистралата в Кресненското дефиле, категоричен беше министър Шишков, но прави процеса по завършването ѝ необратим.

Според протестиращите, които няколко пъти блокираха движението в Кресна, това е силово налагане на варианта с разделянето на две трасета, едното от които ще използва сега съществуващия път през дефилето. Те настояват за източния вариант, в който цялата магистрала да бъде изнесена извън защитената територия.

Ключови думи:

Красна, ВАС, Стрма

Още по темата