facebook
twitter

България

Варненският мегабулевард пети месец носи ужас за майки с колички

300
Шофьорите трудно могат да се оплачат от новия булевард, пешеходците обаче срещат неволи.

Внушителната многомилионна придобивка на Варна – удължението на булевард “Васил Левски” – вече пети месец носи истински ужас за майки с бебешки колички, стари хора и инвалиди. Причината е, че асансьорите на пасарелките не работят. За тези хора вариантите за пресичане са два – катерене на двуетажни стълби или да ползват напречните артерии. Тези артерии обаче са разположени на голямо разстояние и са опасни за пешеходци, защото върху тях са разположени натоварени кръгови кръстовища. Проблемът е особено остър в Цветния квартал, намиращ се северно от трасето, тъй като в него има забавачници, училища и пункт за детска кухня. На практика ситуацията е такава от самия старт на строежа. Имаше надежда, че с построяването на пасарелките нещата ще се оправят, но засега не е така.

От градската управа обясниха, че асансьорите не работят, защото обектът няма акт 16. Предвид тромавите процедури на дирекцията по строителен контрол, не е ясно кога точно документът ще бъде предоставен. Преди няколко дни кметът Иван Портних заяви, че съвсем скоро неприятностите ще бъдат отстранени. Всъщност решението булевардът да заработи без акт 16 бе лично на премиера Борисов. Той разреши движението малко преди Великден с официален мотив “варненци да свикнат преди туристическия сезон”. Действителността след това показа, че ако бе чакан акт 16, булевардът още щеше да е затворен. Предсрочното пускане обаче бе съпроводено с няколко срутвания, които по чудо не доведоха до тежки инциденти.

Все още не са оповестени данни колко точно струва новото съоръжение, средствата са минимум 115 млн. лв. В момента се изгражда последният обект от придобивката – кръгово кръстовище откъм южния му край.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Варненски булевард получи акт 16 половин година след отварянето

14.11.2019

495 4
Мачът във Варна този път излезе от сценарий

30.10.2019

ДИЯН БОЖИДАРОВ

7940 22
Прокуратурата работи по 3 версии за смъртта на матроса във Варна

07.11.2019

657 5

Коментари

tatyana1

Освен това пасарелките са оградени само с мрежа. Зимата като се заледят стълби и пасрелки, какво правим? Има ограждаща конструкция, могат поне поликарбон да им сложат

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Гарантирано, знаете от кого.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×