facebook
twitter

България

Учителски внучета пак влизат в софийските градини с предимство

Макар бонусът за работещите в системата да беше отменен, те продължават да го ползват
1765
 Илияна Кирилова
Бабите, които работят в градините, успяват да уредят внучетата си на така дефицитните места в забавачките.

Внучетата на директори, учители и помощен персонал от столичните детски градини получават място в тях, дори без да кандидатстват през системата, както всички останали. Макар че критерият, работещ в градината - родител или баба/дядо, отпадна като носещ допълнителна точка за кандидатстване, персоналът на градините използва възможността децата да бъдат вкарвани без класиране, като минават през специална работна група към Столичната община. През работна група се приемат деца над определения брой за класиранията. В София обаче от години има недостиг на места в детските заведения и хиляди деца остават неприети всяка година.

Работната група има специални правила, в които са изредени 7 хипотези за прием. Повечето от тях са за деца в различен риск. Предвижда се също работната група да приема децата на дипломати от страни, с които България има спогодби в областта на образованието. Включена е и опцията да бъдат приемани децата на работещите в общинските детски градини. Последната, седма, хипотеза е "други случаи, които налагат прием". Точно по тази линия минават и внучетата.

Само на заседанието на работната група на 24 април (това е последният качен онлайн протокол) например са разгледани 14 молби за приемане на внучета, чиито баби са директорки, учителки и помощник-възпитатели. "Изразили сме нашето становище и несъгласие за приемането на внуците на работещите в детските градини. Не подкрепяме предложенията", казва Саня Конакчиева, която е зам.-председател на сдружение "Настоящи и бъдещи майки". Подкрепя я Антонина Кенова от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Нейната теза е, че трябва да се потърси друга форма. Шефката на дирекция "Образование" в общината обаче е твърда: "До този момент сме приемали внучета, не може сега да не приемаме. Трябва да бъдем последователни. Всяка гилдия подкрепя работещите си служители, само при нас не може. Това са хора, които повече от 30 години са работили в системата, толкова поколения деца са отгледали. Това е въпрос и на уважение към труда им и аз заставам зад тях и ги подкрепям". Иванка Харбалиева - директор на детска градина №99, добавя: "Досега се приемаха, а сега отказ. Колегите се сърдят, че се приемат внучета на служители от непедагогическия персонал, а за директорите – не може. Мисля, че трябва да бъдем последователни". В крайна сметка е решено, когато мине класирането за градините, ако внучетата не бъдат класирани по общия ред, да бъдат приети през работната група.

 

ДИСКРИМИНАЦИЯ

През февруари 2017 г от прокуратурата обявиха, че са открили нарушения в 112 общински наредби за реда за прием в детските градини. Сред нарушенията беше посочено и даването на предимство на деца, чиито родители упражняват дадено занятие или служба. Това ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация в образователния закон и конституцията.

 

ПЕТИЦИЯ

От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система в момента събират подписи в петиция до общината против оставането на работа на директорите на градини, които ще бъдат пенсионирани като заместник-директори или на друга длъжност. В момента от 200 детски градини в София във възраст за пенсиониране са около 70 директори, като от 1 юли ще бъдат пенсионирани само родените през 1955 г., които са около 20 човека, става ясно от петицията.

Ключови думи:

детски градини
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 неудобни въпроса за задължителната градина за 4-годишните
Децата в градините продължават да са по 35 в група
София пусна нови указания за отсъствията от градините при грипа

28.01.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

960

Коментари

сталкер пустиняк

 Шефката на дирекция "Образование" в общината обаче е твърда: "До този момент сме приемали внучета, не може сега да не приемаме. Трябва да бъдем последователни.

 

Ама  разбира се, типично герберско мислене. Като ги засечеш за нещо, веднага скачат и казват, ама то и при останалите партии е така.

Променят се правилата, за да няма шуробаджанащина, ама веднага правят специална комисия за да заобиколят правилата. Въобще, гарантирано от ГЕРБ!

Magi

Аз се чудя защо внучето ни не може да влезе в детска градина , а е на 5г.

Влез или се регистрирай за да коментираш