Quantcast

Медия без
политическа реклама

Три месеца преди изборите София гласува милиони за градинки и площадки

Повечето пари отиват в райони на ГЕРБ, три кмета от опозицията също получават финансиране

27 Юли 2023
Кметът Йорданка Фандъкова откри строителството на т.нар. Зелен коридор в "Надежда".

На маратонска последна сесия преди лятната ваканция Столичният общински съвет отпусна около 6,5 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на квартални градинки, детски и спортни площадки, междублокови пространства и др. На заседанието общинските съветници гласуваха близо 150 доклади и предложения. Най-вероятно това събиране на столичния парламент ще е предпоследно за мандата, като следваща сесия е предвидена за 15 септември.  

Повечето от отпуснатите днес средства отиват за райони, управлявани от ГЕРБ, но все пак финансиране има и за няколко обекта в квартали с кметове от "Демократична България", както и един в район "Младост", начело на който е независимият арх. Стефан Стефанов. 

В списъка с районите на ГЕРБ почти 700 000 лв. бяха дадени за рехабилитация на междублоковите пространства между блокове 10, 10а и 11, както и между блокове 12, 13 и 14 в столичния район „Подуяне“. По проекта е предвидено изграждане на нови детски площадки, зони за спорт, нови паркоместа, зони за отдих и улично осветление. За реализацията на същите обекти вече бяха отпуснати 400 000 лева от капиталовата програма на София, но за цялостното изпълнение на дейностите е необходимо допълнително финансиране, отбелязват от "Московска" 33.

С 60 000 лв. от приватизационния фонд ще се ремонтира многофункционална спортна площадка в с. Войнеговци в район "Нови Искър", а други 60 000 лв. са предвидени за спортната площадка в парк „Кестените“ в кв. Славовци.

СОПФ отпусна почти 270 000 лв. за проектиране и изграждане на комбинирана детска площадка в ж.к. „Дружба“ в район "Искър". В нея ще се монтират и 10 нови пейки, кошчета за отпадъци и две тенис-маси.

261 000 лв. се дават за ремонт и изграждане на три детски площадки в район „Надежда“. Първата се намира до блок 220 в ж.к. „Надежда -2 част“ и за нейното облагородяване са необходими 100 500 лв., изчисляват от общината. За ремонт на друга площадка на територията на парк „Надежда“ се гласуваха 86 000 лв. Третата детска площадка се намира в междублоковото пространство на бл.155 и бл. 156, „Надежда -1 част“. През тази седмица в район "Надежда" започна и изграждането на т.нар. "Зелен коридор", представляващ пешеходно свързване между парк „Надежда“ и Северен парк. Бюджетът е 1,2 млн. евро, като парите идват по Програма "Хоризонт 2020" на ЕС.   

 248 220 лв. от СОПФ се предоставят за облагородяване на пространства до бл. 1 и до бл. 142а в район „Красно село“. Местен кмет там е арх. Румен Русев от "Атака", който преди около два месеца бе избран с подкрепата на ГЕРБ вместо отстранената след съдебно решение Росина Станиславова.   

Със почти 430 000 лв. се финансира реконструкцията на шест детски площадки в район „Люлин“. Те които се намират зад бл. 331, зад бл. 311, зад бл. 406, зад бл. 421, между бл. 517и 543 и зад магазин "Била" между ул. „Поручик Григорий Загорски“ и ул. „Кан. Иван Златев“.

 Отпуска се сумата до 221 690 лв. за цялостно реновиране и възстановяване на обекти с обществено значение – детски и спортни площадки на територията на район „Връбница”, които се намират до бл. 517, до бл. 522, до бл. 538 и до бл. 540 във „Връбница“, площадка в с. Волуяк, площадки до бл. ЗБ-4Б, до бл. 1Б и до бл. 6 в кв. „Модерно предградие“, детски площадки до бл. 101, до бл. 102, до бл. 108, до бл. 101 и бл. 102, жк „Обеля“ 1.

 На район "Илинден" се дават 395 000 лв. за обновяване на две спортни площадки. Те са разположени зад бл. 37 в ж.к. „Захарна фабрика“ и спортна площадка за минифутбол и баскетбол, разположена зад бл. 366А в жк „Света Троица“.

За район "Банкя" отиват до 100 000 лв. за ремонт на мултифункционална спортна площадка, намираща се в парк „Кестените“, както и до 50 000 лв. за ремонт на детска площадка на ул. „Москва“.

От районите, управлявани от опозицията в СОС, 300 000 лв. се дават на кмета на "Средец" Трайчо Трайков за цялостен ремонт на сграда на ул. „Тича“, в която се помещават детска млечна кухня и библиотека към читалище „Антон Страшимиров“. На район "Студентски" пък се отпускат до 270 325 лв. за облагородяване на зелени площи и изграждане на временен открит паркинг за 21 автомобила, а също и на детска площадка и фитнес на открито във “Витоша ВЕЦ - Симеоново“.  

Най-голямата сума получи именно споменатият район "Младост". С решение на СОС в „Младост-3“ ще се прави „Парк със зона за събития, детска и спортна площадка и пъмп трак съоръжение“. Средствата отново идват от Специализирания общински приватизационен фонд и са на стойност до 1 600 000 лв. Теренът за парка е придобит от държавата с решение на СОС през 2016 г. За обекта се предвижда изцяло нова алейна мрежа, ново парково обзавеждане, осветление, видеонаблюдение, водни елементи и озеленяване. Проектът включва комбинирана детска площадка за две възрастови групи в партерната част, места за сядане до петното, отредено за кафе, където е и ситуиран сухият фонтан, като акцент и отправен център. Зоната за събития е проектирана с максимален капацитет от 200 човека. Проектът включва детски и спортни съоръжения, пейки, маси с пейки, кошчета за смет, афишна колона, указателни табели и др. Общо за цялата територия се предвижда ново осветление и видеонаблюдение. 

 

Още по темата