Quantcast

Медия без
политическа реклама

Светлините край съветските паметници бяха угасени символично

В София и Пловдив монументите на съветската армия потънаха в "Мрак за светлина"

21 Септ. 2022
БНТ

Светлините около паметника на съветската армия в София бяха изключени в 20:00 ч. тази вечер като част от инициативата "Мрак за светлина". Същото се случи и с Альоша, както е популярен монументът на съветската армия в Пловдив, съобщава БНТ. 

Със спирането на осветлението в навечерието на Деня на независимостта, инициаторите искат символично да изразят, по техните думи: "жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа''.

Зад идеята "Мрак за светлина" стоят стотина писатели, лекари, журналисти и университетски преподаватели, сред които Юлиана Методиева, кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, проф. Амелия Личева, Тони Николов, Горан Благоев, Палми Ранчев, Чавдар Гюзелев, Георги Тошев, Вилма Стоянова, Костадин Бонев и др. 

Преди няколко дни те призоваха:

"Да загаснат прожекторите и да потънат в тъмнина тези мрачни символи на една отминала и зловеща епоха. Тяхното няколкочасово затъмнение да обозначи жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа. В утрото на Деня на независимостта тези фигури на злото, потънали в тъмнина, ще символизират дългоочакваната, па макар и малка, стъпка за преодоляване на зависимостта ни от Русия и нейната безрадостна роля за България."

Очаква се светлината около паметниците на съветската армия да бъде загасена и в следващите две вечери.

Още по темата