Quantcast

Медия без
политическа реклама

София получава пари да смени още 15 000 стари печки

Фандъкова и Ненов подписаха договор за 44.3 млн. лв.

София ще получи още 44.3 млн. лева, за да се бори с проблема с мръсния въздух. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова подписаха вчера договор по оперативна програма „Околна среда“ за периода до 2020 г. Срокът за изпълнение на проекта е 54 месеца.

Със сумата ще се финансира безплатната подмяна на печки на твърдо гориво на около 15 000 домакинства. По друг проект София и още пет общини вече работят по усвояването на 16.6 млн. евро със същата цел. През март Фандъкова и кметовете на Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора и Монтана обявиха, че до 13 юни всеки техен жител, който се топли с дърва или въглища, може да подаде заявление в районното си кметство за преминаване на система на пелети или газ, за монтаж на климатик или за включване към „Топлофикация”. Смяната на старите печки с по-екологични ще става изцяло доброволно и по инициатива на потребителите. Общината няма да има никакви други изисквания към кандидатите, освен домовете им да са законни. 

60 на сто от сумата по тази програма идват като еврофинансиране, а 40% ще излизат от бюджета на общината. Обявеното намерение бе с парите да се сменят общо около 10 000 печки на твърдо гориво, от които 5000 да са в София. В момента в столицата с въглища или дърва се отопляват около 55 000 домакинства, припомни Фандъкова.

Още по темата