Медия без
политическа реклама

Социалистите поискаха вот с 40 страници аргументи

20 Яну. 2020
Илияна Кирилова

78 депутати от БСП са се подписали под искането за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, след като искането бе внесено официално в деловодството на народното събрание. "Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов за провал на политиката по екология и околна среда. Няма по-силни мотиви от фактите, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище", обясни пред репортери Нинова.

Нинова смята, че ако левицата не била внесла искането си, то много от мерките, които управляващите взеха впоследствие, нямало да се случат. "Да, взеха се мерки, но те са временни и представляват гасене на пожари за гасене на общественото напрежение. Те не решават системния проблем. Защото, ако се намери вода за Перник, питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен, Сливен, Ботевград, Търговище, Ловеч", допълни соцлидерът.

Това е четвъртият вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов. Според парламентарния правилник дебатът по него трябва да се случи до седмица, а гласуването ден, след като са приключили разискванията.

Преди да внесат искането си в НС, от левицата направиха и срещи с извънпарламентарните формации АБВ и "Движение 21". Те обявиха, че подкрепят вота.

Към момента от парламентарните партии единствено ДПС обяви, че ще гласува "за". Движението плюс БСП обаче имат общо 104 гласа и то при положение, че всичките народни представители са в зала и гласуват. За да падне правителството пък са нужни 121 гласа. Засега нито "Воля", нито независимите, отлюспили се от патриотите, дават индикации, че ще подкрепят социалистите.

Депутатите от "Воля" на Веселин Марешки, които са 12, ще бавят отговори си от ще отлагат решението си до сряда, като прогнозите са, че няма да гласуват срещу кабинета. Депутатите от "Атака" пък изобщо не участваха в консултациите, инициирани от БСП, което говори, че също застават зад правителството.

Според Корнелия Нинова вотът, който довел до някои от предприетите мерки, ще има и друг ефект - да покаже ясно на обществото кои партии са в опозиция и кои крепят задкулисно управлението.

Последвайте ни и в google news бутон