facebook
twitter

България

Собственикът на незаконното сметище под "Струма" се оказа единствен обвиняем

Прокуратурата обяви, че разследва и длъжностни лица за пожара, който затвори магистралата
856
БГНЕС
 Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова (вдясно) и окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова се застраховаха, че разследването за пожара на магистрала "Струма" ще продължи и към отговорните длъжностни лица.

Собственикът на незаконното сметище под магистрала "Струма"  засега е единственият обвинен за пораженията по виадукта. След пожара миналата седмица 10-километров участък остава затворен за поне месец и половина, а движението се пренасочва по обходни маршрути. Това води до тежки задръствания, а вече има и загинали в катастрофа по обходното трасе.

Собственикът на "Феникс" Кольо Илиев е обвинен за престъпление против околната среда заради допусната немарливост при дейността на фирмата и за запалване и унищожаване по непредпазливост на чуждо имущество. Определена му е парична гаранция в размер на 5000 лева и му е наложена забрана да напуска страната, стана ясно на брифинг в Кюстендил, в който участваха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и окръжният прокурор Камелия Стефанова. При разпитите Илиев е отказал да дава обяснения. Той има срок от една седмица да внесе гаранцията си. За първото престъпление се предвиждат затвор от 2 до 8 години и глоба от 10 до 50 хил. лв., а за второто - лишаване от свобода до 5 години. „Това, че е повдигнато обвинение срещу едно лице, не означава, че досъдебното производство е приключило”, казва Арнаудова. Така тя се опитва предварително да парира обвиненията, че за незаконната дейност на фирмата се е знаело от години, но длъжностните лица от пътната администрация, инспекцията за опазване на околната среда и общинските власти не са си свършили работата.

„Държа да отбележа, че разследването не се провежда единствено и само по отношение дейността на търговеца. Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, а именно АПИ, кмета на Дупница“, посочва от своя страна прокурор Стефанова. В предоставения констативен протокол от РИОСВ-Перник е установено, че в терена под моста на магистралата има складирани отпадъци, посочени са като вид и е дадено предписание всички те в срок до 31 юли 2019 г. да бъдат преместени и почистени. „Както знаете, пожарът възникна на 13 август. Целта ни е да установим какво са направили контролните органи след 31 юли, докогато е трябвало мястото да бъде почистено от дружеството“, казаха още от прокуратурата.

БЛОКАДА

Работна група от Университета по архитектура строителство и геодезия обследва пораженията по колоните на моста на магистралата. Инженер Димитър Назърски обясни, че по-тежко засегнатата част от виадукта в посока Кулата вероятно ще може да бъде пусната най-рано след месец и половина. "Има няколко колони, на които бетонът, а респективно и армировъчната стомана са засегнати по-тежко от пожара. Очевидно температурата е минала 800 градуса. За щастие в гредовата система на моста това топлинно въздействие е по-слабо, но все пак и там ще продължим да изследваме", коментира Назърски, според когото движението в посока София ще бъде пуснато „може би в рамките на 2-3 седмици“.

 

 

  

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как арестът замени присъдите
Прокурори от 15 страни в ЕС искат бърз достъп до Viber, WhatsApp и Skype

04.12.2019

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

1293 12
Евродепутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС се похвалиха с победа над „зелените еколози“

03.12.2019

497 1

Коментари

Magi

"Собственикът на незаконното сметище под магистрала "Струма"  "  Самото изречение е невярно. Не може да има собственик на каквото и да е в сервитутната ивица на съоръжението. Там е извършено отчуждение и собственик е държавата т.е, АПИ. Следователно няма друг виновен освен АПИ, които са позволили това сметище да съществува толкова години без да вземат необходимите мерки да се изчисти пространството под моста, още по лошо това означава, че не са правени и задължителните проверки на конструкцията на моста. Кметът няма отношение защото земята не е общинска, а тоя с отпадаците може да мине с една глоба. Нямам представа какво мъдрят и се чудят прокурорите?

Pippin Kurze

Маги ма, я се дръж прилично! ☝️

Ааа...

Чети и разбирай правилно теХта!

Понеже се прайш на бабаИТ щ'и направя една аналЛогия!

Глей ся (и си води записки):

Аз идвам в твоя хол и го тъпча с боклуци. Ти протестираш, сезираш тоз орган, онзи орган и накрая боклуците ти в хола се подпалват (или ги подпалвам) и накрая единствения виновен е собственика на терена, т.е на хола, т.е - си ти!

Това е според теб - според мъдрото ти писанЬе.

Ама повредила се е сградата... я цъкай.. на мен най-много една глобичка!

Ти плащай за ремонтЪ на бетонтЪ!

Справедливо - нъл' тъй?!

Ай'вър'и сЯ си мисли... ама умно! 

А за ринене има много... и нормативи, и процедури, и вся остальная ... 

😏

Спор да нЕма!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×