Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скараните ВМРО и „Атака“ ще имат обща група в СОС

Волен Сидеров остава независим съветник

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Волен Сидеров ще остане извън групата и ще бъде независим общински съветник.

Враждуващите през цялата предизборна кампания кандидати на ВМРО и „Атака“ в крайна сметка ще сформират обща група в новия Столичен общински съвет, научи „Сега“. Четиримата съветници от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов и съпартиецът на Волен Сидеров - Борислав Иванов, ще се регистрират като най-малката формация в новия СОС. Самият Сидеров обаче ще остане извън нея и ще присъства на заседанията като независим общински съветник. „Атака“ и ВМРО бяха в една група и в миналия съвет, която се казваше „Патриоти за София“ и също се състоеше от петима души. Съгласно все още действащия правилник на СОС това е минималният брой съветници за образуването на група.

Формациите се ползват с известни привилегии като например право на технически секретар, който работи на граждански договор със Столичната община и получава 80 на сто от заплатата в администрацията. Димитър Антов от ВМРО потвърди пред „Сега“, че групата му ще приеме Иванов от „Атака“, а Сидеров ще остане извън нея. Като причина той посочи, че вероятно лидерът на "Атака" не иска да е в една формация с представители на ВМРО. Решението за сформирането на групата ще бъде внесено и гласувано на заседанието на СОС във вторник.

По двама представители на ГЕРБ, БСП и „Демократична България“ и по един на ВМРО, „Атака“ плюс независимият Борис Бонев ще участват в комисията, която ще работи за изработването на новия правилник на СОС. Това е решено още на председателския съвет на новия общински съвет. Конкретните имена на участниците в нея ще бъдат обсъдени в понеделник.

КМЕТСКИ

Към момента все още не е известно с какъв екип ще работи Йорданка Фандъкова в четвъртия си мандат. Преди изборите тя обещаваше нови хора, а досега е оповестила един зам.-кмет - Владимир Данаилов. Досега той беше шеф на столичната агенция по приватизация и инвестиции, а оттук нататък ще отговаря за дигитализация и инвестиции. Фандъкова смята да представи до един месец структурни промени в администрацията.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?